Wetenschap komt met robotische Big Brother

  robot

  Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die alles en iedereen in de gaten kan houden. De autonome robot – genaamd Bob – doet momenteel dienst als beveiligingsmedewerker. Hij surveilleert, monitort en checkt.

  De robot is ontwikkeld door onderzoekers van onder meer de universiteit van Birmingham. Met behulp van camera’s en scanners maakt hij een kaart van zijn omgeving. Hij kan stoelen, tafels, bureaus en andere objecten waar hij bij het navigeren rekening mee moet houden, identificeren. Ook kan hij de bewegingen van mensen detecteren. Terwijl de robot rondrijdt, verzamelt deze informatie over zijn omgeving en monitort hij hoe die omgeving verandert. Zo kan hij vaststellen waar mensen naartoe gaan, waar objecten opduiken, deuren ongeoorloofd open staan, enzovoort. Ook weet hij wanneer het tijd is om zijn dockingstation op te zoeken en zichzelf op te laden.

  Perfect
  “We wilden een autonome, intelligente robot bouwen die in levensechte scenario’s, zoals bijvoorbeeld een kantoorruimte, kan worden geplaatst,” vertelt onderzoeker Nick Hawes. “Bob kan goed rondrijden en objecten monitoren en is dus perfect voor een baan in de beveiliging.”

  “Wij maken geen robot die een mens kan vervangen, maar eentje die het beveiligingsteam kan versterken”

  Stage
  Momenteel loopt Bob ‘stage’ bij een beveiligingsbedrijf. Gedurende drie weken is hij – naast enkele mensen – verantwoordelijk voor de beveiliging van een gebouw. “We willen zien of Bob die vijftien dagen in zijn eentje kan overleven terwijl hij werk verzet dat nuttig is, bijvoorbeeld checken of nooduitgangen versperd zijn en of er papier op bureaus ligt.”

  Versterking
  Beveiligingsmedewerkers hoeven voorlopig niet te vrezen voor hun baan. Zelfs als Bob de stage met goed gevolg aflegt, zal hij de menselijke beveiliger niet direct vervangen. “Menselijke beveiligers kunnen een breed scala aan taken uitvoeren, veel daarvan vereisen dat er ter plekke beslissingen worden genomen en dat er gereageerd wordt op onvoorspelbaar snelle veranderingen. Wij maken geen robot die een mens kan vervangen, maar eentje die het beveiligingsteam kan versterken.”

  Twee onderzoekers (links Nick Hawes) met drie robots die binnen het STRANDS-project zijn ontwikkeld. Bob staat in het midden. Afbeelding: University of Lincoln.
  Twee onderzoekers (links Nick Hawes) met drie robots die binnen het STRANDS-project zijn ontwikkeld. Bob staat in het midden. Afbeelding: University of Lincoln.

  Bob maakt deel uit van het STRANDS-project. Binnen dit project werken onderzoekers aan robots die leren om op een intelligente en onafhankelijke manier in levensechte situaties te reageren. De robots moeten de ruimte waarin ze vertoeven begrijpen en tevens begrijpen hoe deze in een periode van enkele milliseconden tot enkele maanden kan veranderen. Robots die dat kunnen, kunnen niet alleen van pas komen in de beveiliging van kantoorgebouwen. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld ook een robot ontwikkeld die aan de slag kan in een verpleegtehuis. Deze robot – Werner genaamd – beschikt over dezelfde vaardigheden als Bob, maar kan tevens simpele spelletjes spelen met de bewoners. Het is de bedoeling dat hierdoor een band ontstaat tussen die bewoners en de robot.

  Bronmateriaal

  "G4S takes on a new recruit" - Birmingham.ac.uk
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Lincoln.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd