Wetenschap komt met papier dat je 20 keer kunt beschrijven

papier

Zelfs anno 2014 wordt er – bijna 2000 jaar nadat de Chinezen het papier uitvonden – nog veel papier gebruikt. Maar als het aan onderzoekers ligt, komt daar verandering in. Ze komen met herschrijfbaar papier.

Ondanks onze computers, tablets en mobiele telefoons en de enorme data-uitwisseling tussen die apparaten kunnen we eigenlijk niet zonder papier. Met name in het bedrijfsleven en op scholen wordt het nog volop gebruikt. In veel gevallen worden de papieren velletjes slechts eenmalig of kortdurend gebruikt en daarna weggegooid. Dat is niet alleen zonde, maar ook slecht voor het milieu. Amerikaanse onderzoekers bedachten daarom papier dat we meerdere malen kunnen beschrijven.

Schrijven
Het papier is gebaseerd op de van kleur veranderende ‘redox verf’. De verf vormt een laagje op het papier. Wanneer je op het papier print, gaat dat met behulp van ultraviolet licht. Dat licht maakt het laagje verf lichter, behalve op de plekken waar tekst moet komen te staan. “De geprinte letters blijven onder de juiste omstandigheden gedurende meer dan drie dagen goed leesbaar,” vertelt onderzoeker Yadong Yin. “Dat is lang genoeg voor praktische toepassingen, zoals het lezen van kranten.”

Wissen
Heb je de tekst niet meer nodig dan hoef je het papier niet weg te gooien. Het papier kan hoeft alleen maar te worden opgewarmd. Het papier opwarmen tot een temperatuur van 115 graden Celsius zorgt ervoor dat het tien minuten later alweer opnieuw beschreven kan worden. “Zelfs voor dit soort papier is verwarmen tot 115 graden Celsius geen probleem,” vertelt Yin. “In conventionele laserprinters wordt papier al verwarmd tot zo’n 200 graden Celsius om ervoor te zorgen dat de tonerdeeltjes zich hechten aan het oppervlak van het papier.”

Twintig keer
Hoewel de onderzoekers hun uitvinding beschrijven als ‘rewritable papier’ is het eigenlijk geen papier. Het is eerder een ‘rewritable medium’ in de vorm van glas of plastic waarop letters en patronen herhaaldelijk kunnen worden geprint en vervolgens door verhitting weer kunnen worden gewist. Het is zo mogelijk om het papier twintig keer te gebruiken, zonder dat het contrast en de resolutie wordt aangetast. “Het herschrijfbare papier vraagt bovendien niet om extra inkt om te printen en dat maakt het zowel met het oog op de kosten als het milieu aantrekkelijk,” stelt Yin.

Het herschrijfbare papier is er momenteel in drie kleuren: blauw, rood en groen. De onderzoekers werken aan prints met meerdere kleuren. Ook denken ze na over manieren om het aantal keren dat het papier kan worden hergebruikt, op te krikken. Uiteindelijk willen ze het papier het liefst honderd keer kunnen hergebruiken. “Al deze inspanningen zullen de praktische toepassing van de technologie bevorderen,” denkt Yin. Hij benadrukt dat het papier gemakkelijk te maken is en het productieproces goedkoop is en weinig energie opslurpt. “Het is een aantrekkelijk alternatief voor ‘gewoon papier’.”

Bronmateriaal

"Chemists Fabricate Novel Rewritable Paper" - UCR.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yin Lab / UC Riverside.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd