Wetenschap komt met paarse aardbei

Amerikaanse onderzoekers voegen met ‘Purple Wonder‘ een nieuwe kleur aan de moestuin vol aardbeien toe.

Onderzoekers van de Cornell University hebben de paarse aardbei in het leven geroepen. En ze zijn lovend over hun ‘Purple Wonder‘. “Purple Wonder is zoet en ruikt lekker en heeft een uitstekende aardbeiensmaak,” vertelt onderzoeker Courtney Weber.

Verkleuren
De aardbeien zijn eerst wit, worden daarna rood en krijgen daarna pas hun paarse kleur. “De kleur ontwikkelt zich door het hele stuk fruit heen. Dat zal consumenten die gewend zijn aan supermarktfruit dat alleen aan het oppervlak kleur heeft, verbazen.” Hoe meer tijd u de aardbeien gunt, hoe donkerder paars ze worden. En hoe zoeter de aardbeien zijn.

Extra gezond
Purple Wonder bevat ook nog eens veel antioxidanten. Dat betekent dat de aardbeien extra gezond zijn: antioxidanten ruimen vrije radicalen (schadelijke stoffen in ons lichaam) op. De aardbeiplant doet het vooral goed in gematigde temperaturen. En ook mensen zonder grote tuin kunnen er gemakkelijk mee aan de slag. De aardbeien zijn zeer geschikt voor in plantenbakken en dus voor op uw balkon. De aardbeiplanten hebben namelijk in tegenstelling tot de ‘gewone’ aardbeiplant weinig uitlopers (zie hieronder).

De uitlopers van een aardbeiplant. De uitlopers komen uit de 'moederplant' en op de uitlopers groeien nieuwe aardbeiplanten die uiteindelijk op eigen benen komen te staan (zich in de grond wortelen) en de uitlopers dus niet meer nodig hebben. Foto: Dr U (via Wikimedia Commons).

De ultieme aardbei
Het is niet voor het eerst dat Cornell een nieuwe aardbeisoort lanceert. Purple Wonder is de 42e aardbeivariant van de universiteit! De onderzoekers werken zo gaandeweg naar hun einddoel toe: een aardbeiplant die bestand is tegen ziekten, insecten en in tal van klimaten kan groeien. Tegelijkertijd blijft ook de smaak belangrijk. Sterker nog: deze heeft de hoogste prioriteit.

De onderzoekers proberen het patent op de aardbeiplant op dit moment te verkrijgen. De plant die paarse aardbeien aflevert, is wel reeds verkrijgbaar en kost ongeveer tien dollar (7,5 euro) per stuk.

Bronmateriaal

"Strawberry lovers, prepare to meet the sweet, new Purple Wonder" - Cornell.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Cornell.edu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd