Wetenschap komt met nieuw toetsenbord voor touchscreen

  toetsenbord

  Het blijft toch altijd een beetje behelpen: typen op een touchscreen. Wetenschappers schieten nu te hulp en introduceren een nieuw toetsenbord waarmee u tot wel 34 procent sneller kunt typen dan met het vertrouwde QWERTY-keyboard.

  De meesten van ons kunnen prima overweg met het QWERTY-toetsenbord dat bij de computer hoort. Maar op een tablet of telefoon gaat typen op het QWERTY-toetsenbord een stuk trager. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde gebruiker op een tablet of telefoon slechts twintig woorden per minuut kan typen: dat is aanzienlijk minder dan het aantal woorden dat u er achter uw pc uitrammelt. Ergens is dat logisch, zo stellen onderzoekers van het Max-Planck-Gesellschaft. Het QWERTY-toetsenbord is ook niet gemaakt voor een tablet of telefoon, maar voor een computer. Hoogste tijd dus om ook de tablet of telefoon een eigen toetsenbord te geven.

  Twee duimen
  Maar hoe moet dat toetsenbord eruit komen te zien? De onderzoekers concludeerden al snel dat het verplaatsen van een aantal toetsen niet voldoende was. Nee: het hele toetsenbord moest op de schop. Om dat te doen maakten ze onder meer gebruik van algoritmes en modellen. Ze gingen er daarbij vanuit dat gebruikers hun twee duimen gebruikten om te typen en dat het toetsenbord dus uit twee delen moest bestaan.

  Het KALQ-toetsenbord. Afbeelding: Max Planck Institute for Informatics.
  Het KALQ-toetsenbord. Afbeelding: Max Planck Institute for Informatics.

  Optimaliseren
  “Het belangrijkste aan het optimaliseren van een toetsenbord voor twee duimen is het beperken van lange reeksen die met één duim getypt worden,” vertelt onderzoeker Antti Oulasvirta. Met andere woorden: de letters moeten zo over het toetsenbord verdeeld worden dat beide duimen regelmatig actief zijn en niet één duim al het werk moet doen. “Ook wilden we letters die frequent gebruikt worden centraal en dicht bij elkaar plaatsen.”

  KALQ
  Het resultaat is een bijzonder toetsenbord dat de onderzoekers in hun paper aanduiden met KALQ. Alle klinkers bevinden zich – met uitzondering van de letter ‘y’ – aan de rechterkant, terwijl de linkerduim juist weer meer toetsen moet bedienen.

  Proberen?

  Wilt u het toetsenbord van de wetenschappers wel eens proberen? Vanaf begin mei kunt u het toetsenbord gratis op uw Android-telefoon zetten.

  Maar werkt dit toetsenbord nu ook echt beter dan het QWERTY-toetsenbord? Ja, zo blijkt uit experimenten. De onderzoekers trainden gebruikers om beide duimen tegelijkertijd te bewegen: terwijl de ene duim typt, zoekt de andere de volgende letter al op. Zo wordt op de meest efficiënte manier van het toetsenbord gebruik gemaakt. De proefpersonen bleken in staat te zijn om per minuut 37 woorden te typen. Dat is aanzienlijk meer dan ze op een gesplitst QWERTY-toetsenbord konden typen. Ondanks dat de proefpersonen sneller typten, bleef het aantal fouten dat ze maakten, acceptabel. Dat is te danken aan een ‘probabilistische foutencorrectie’ die de onderzoekers ontwikkelden. Deze correctie houdt rekening met hoe duimen bewegen en bevat statistische informatie over de teksten die mensen typen.

  Bronmateriaal

  "New keyboard for touchscreens" - MPG.de
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © MPI for Informatics.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd