Dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit eten is al een hele toer. Maar wie werkelijk gezond wil leven, zou het daar niet bij moeten houden. Uit nieuw onderzoek rolt het advies om zeven porties groente en fruit per dag te eten. Het verkleint de sterftekans – ongeacht uw leeftijd – flink.
Onderzoekers van University College London trekken die conclusie op basis van de gegevens van meer dan 65.000 mensen. De mensen die veel groente en fruit in hun dieet hadden zitten, bleken doorgaans veel gezonder te zijn. Mensen die één tot drie porties fruit en groente per dag aten hadden – ongeacht hun leeftijd – een 14 procent kleinere kans om te sterven dan de mensen die minder dan één portie groente en fruit per dag aten. En voor mensen die drie tot vijf porties groente en fruit aten, daalde die kans maar liefst 29 procent. Mensen die vijf tot zeven porties aten en mensen die zeven of meer porties groente en fruit nuttigden zagen die kans respectievelijk met 36 en 42 procent dalen. Die resultaten bleven zelfs overeind nadat de onderzoekers rekening hielden met het geslacht, de leeftijd, het BMI, opleidingsniveau en andere factoren die op de gezondheid van invloed kunnen zijn.
Verse groente
Verse groenten hadden het sterkste positieve effect, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Epidemiology & Community Health. Met elke dagelijkse portie verse groente daalde de sterftekans met zestien procent. Salade resulteerde in een dertien procent kleinere sterftekans per portie en elke portie vers fruit hing samen met een vier procent kleinere kans. “De boodschap is duidelijk: hoe meer fruit en groente je eet, hoe kleiner de kans is dat je – ongeacht je leeftijd – sterft,” stelt onderzoeker Oyinlola Oyebode. “Groenten hebben een groter effect dan fruit, maar fruit maakt nog steeds een verschil.”
Twee plus vijf
In Nederland wordt gehamerd op twee ons groente en twee stuks fruit. Maar het lijkt erop dat we beter op de Australische toer kunnen gaan. Daar geldt ‘Go for 2 + 5‘, wat staat voor twee stuks fruit en vijf porties groente. De onderzoekers erkennen dat dat veel is. “Maar het is altijd de moeite waard om meer groente en fruit te eten. In ons onderzoek bleken mensen die één tot drie porties aten al een significant kleinere sterftekans te hebben dan de mensen die minder dan één portie aten.”
De onderzoekers konden geen bewijs vinden dat fruitsap een significant positief effect had. Ingeblikt en bevroren fruit bleek de sterftekans juist per dagelijkse portie met 17 procent te vergroten. De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen ingeblikt en bevroren fruit dus het is moeilijk vast te stellen welke van deze twee de grootste bijdrage levert aan dat hogere percentage. Waarschijnlijk gaat het echter om ingeblikt fruit: de onderzoekers wijzen erop dat ingeblikt fruit veel populairder is onder Europeanen. “Het meeste ingeblikte fruit bevat veel suiker en goedkopere varianten zitten verpakt in siroop in plaats van in echt fruitsap. De negatieve invloed die suiker op de gezondheid heeft kan wel eens opwegen tegen de voordelen van het fruit.” Het is ook mogelijk dat andere factoren waar de onderzoekers in hun studie geen rekening mee hielden, bijdragen aan de hogere sterftekans die lijkt samen te hangen met ingeblikt en bevroren fruit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat mensen die bevroren en ingeblikt fruit eten beperkt of geen toegang hebben tot verse groente en fruit, omdat ze reeds met gezondheidsproblemen of een hectische levensstijl kampen. In zo’n geval is de hoge sterftekans wellicht niet (alleen) het resultaat van ingeblikt of bevroren fruit, maar hangt deze meer samen met de bestaande gezondheidsproblemen of stress.