Wetenschap is pil tegen de kater op het spoor

  bier

  Amerikaanse wetenschappers hebben een pil ontwikkeld die zich ongeveer net zo gedraagt als onze lever en het lichaam dus helpt om snel met alcohol af te rekenen. In de toekomst kan de pil een kater wellicht voorkomen.

  In onze cellen komen van nature eiwitten voor die moleculen kunnen veranderen en giftige stofjes verwijderen. Onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles verzamelden verschillende van deze eiwitten en combineerden ze heel slim. Zo namen ze een eiwit dat de oxydatie van alcohol bevordert, maar tegelijkertijd het giftige waterstofperoxide produceert. Daar zetten ze een ander enzym bij dat waterstofperoxide omzet in water en zuurstof. Samen zijn de enzymen in staat om alcohol op een effectieve wijze uit het lichaam te verwijderen.

  Net als de lever
  De twee enzymen verwerken alcohol eigenlijk op dezelfde manier als de lever dat doet. “Na nader onderzoek kan deze ontdekking gebruikt worden als preventieve maatregel of als een soort tegengif in het geval van een alcoholvergiftiging,” stelt onderzoeker Yunfeng Lu.

  WIST U DAT…

  Capsule
  De onderzoekers plaatsten de twee enzymen in een capsule van polymeer. Deze capsule had een diameter van slechts enkele tientallen nanometers en wanden die slechts één nanometer dik zijn. De capsule beschermt de enzymen, maar stelt ze ook in staat om alcoholmoleculen binnen te gaan.

  Muizen
  Vervolgens gaven de onderzoekers het pakketje enzymen aan een groepje muizen, nadat de muizen veel alcohol hadden genuttigd. De hoeveelheid alcohol in het bloed van de muizen bleek door toedoen van de eiwitten snel te dalen. Muizen die de capsule toegediend kregen, hadden na 45 minuten 15,8 procent minder alcohol in het bloed dan de controlegroep (die de pil niet kreeg). Na drie uur hadden de muizen in vergelijking met de controlegroep zelfs 34,7 procent minder alcohol in het bloed. Ook keken de onderzoekers wat er gebeurde wanneer de muizen de alcohol tegelijkertijd met de pil naar binnen werkten. Ook nu zorgde de pil ervoor dat de alcohol het lichaam sneller verliet. Na 45 minuten hadden de muizen die de pil geslikt hadden, 10,1 procent minder alcohol in het bloed dan de controlegroep. Na drie uur was dat 36,8 procent.

  De onderzoekers richtten zich met hun studie op enzymen die af kunnen rekenen met alcohol. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, zo benadrukken ze. Door eiwitten te combineren kunnen de meest uiteenlopende capsules worden gebouwd die ook voor de meest uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt.

  Bronmateriaal

  "A cure for the common hangover?" - UCLA.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gemma Amor (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd