Wetenschappers zijn er in geslaagd om een menselijk bloedeiwit uit rijst te halen. En dat biedt mogelijkheden.
Het gaat om het stofje Humaan Serum Albumine (HSA). Jaarlijks is enorm veel van dit goedje nodig. HSA wordt namelijk gebruikt bij de productie van medicijnen en vaccins. Het lijkt erop dat onderzoekers nu een manier hebben gevonden om HSA op een snelle en gemakkelijke manier te produceren.
Gen
De onderzoekers hebben een maniertje gevonden om rijst het bloedeiwit te laten produceren. Ze plaatsten daarvoor een menselijk albumine-gen in rijstzaden. De planten die hieruit voortkwamen, leverden ook weer rijst met HSA. En niet zo weinig ook. Elke kilo rijst leverde 2,75 gram HSA op, zo meldt het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Hetzelfde
De onderzoekers hebben de samenstelling van het HSA al uitgebreid bestudeerd en moeten concluderen dat het hetzelfde is als de versie in menselijk bloed. En dat is goed nieuws. Op dit moment wordt HSA uit echt bloed gehaald. En daarbij bestaat de kans op overdracht van infecties. Ook zou de ontdekking helpen om te voorzien in de groeiende vraag naar HSA.
Toch kan het nog wel een tijdje duren voor rijst daadwerkelijk iets gaat betekenen voor de medische wereld. Eerst moet de methode getest en goedgekeurd worden. Dat proces kan nog jaren in beslag nemen.