Wetenschap ziet zwart gat ster opeten en restjes uitspugen

zwart gat

Voor het eerst hebben onderzoekers gezien hoe een zwart gat een ster opslokt en vervolgens resten van de ster uitspuugt.

In december 2014 maakten onderzoekers bekend dat ze gezien hadden hoe een ster door een zwart gat werd vernietigd. Met behulp van radiotelescopen werd het zwarte gat vervolgens in de gaten gehouden. Daarmee zagen de onderzoekers een straalstroom – ook wel jet genoemd – uit het zwarte gat komen. De jet had een snelheid die net ietsje kleiner was dan de snelheid van het licht.

Extreem zeldzaam
“Dit soort gebeurtenissen is extreem zeldzaam,” stelt onderzoeker Sjoert van Velzen. “Het is de eerste keer dat we alles zien: van de stellaire vernietiging, gevolgd door de lancering van een jet, we zagen het over een periode van enkele maanden gebeuren.”

“Dit soort gebeurtenissen is extreem zeldzaam en het is de eerste keer dat we alles zien”

Straalstroom
Zwarte gaten zijn gebieden in de ruimte met een immense aantrekkingskracht waar materie, gas en zelfs licht niet aan ontsnappen kan. Wetenschappers hadden voorspeld dat wanneer een zwart gat een grote hoeveelheid gas – zoals bijvoorbeeld een volledige ster – verorbert, er nabij de rand van het zwarte gat (ook wel de waarnemingshorizon genoemd) een snelle straalstroom kan ontstaan. Dit onderzoek toont aan dat die voorspelling klopt. “Voorgaande pogingen om deze straalstromen waar te nemen, mislukten, omdat we er elke keer te laat bij waren,” stelt Van Velzen.

WIST U DAT…

Het zwarte gat en de ster
Het zwarte gat in kwestie bevindt zich in een sterrenstelsel dat ongeveer 300 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd is. De ster die door het zwarte gat werd vernietigd, was ongeveer net zo groot als onze zon.

“De vernietiging van een ster door een zwart gat is heel gecompliceerd en we begrijpen het nog lang niet,” stelt Van Velzen. “Van onze observaties leren we dat de stromen van stellair puin zich heel snel kunnen organiseren en een straalstroom kunnen vormen. Dat is waardevolle informatie voor het opstellen van een complete theorie omtrent deze gebeurtenissen.”

Bronmateriaal

"Scientists get first glimpse of black hole eating star, ejecting high-speed flare" - JHU.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is aangepast door Amadeo Bachar.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd