Wetenschap geneest muis van Alzheimer-achtig geheugenverlies

Wetenschappers zijn erin geslaagd om vliegen en muizen te genezen van een geheugenverlies dat sterk lijkt op Alzheimer. Ze gebruiken daarvoor een geneesmiddel dat nu wordt ingezet om kanker te bestrijden.

De onderzoekers bestudeerden fruitvliegjes die te maken hadden met geheugenverlies dat net als Alzheimer samenhing met bèta-amyloïden. Middels experimenten toonden de onderzoekers aan dat het geheugenverlies van de vliegjes ernstiger werd wanneer de epidermale groeifactor receptoren (EGFR) in de hersencellen extra actief werden gemaakt. De onderzoekers bedachten dat een stofje dat EGFR afremt er wel eens voor zou kunnen zorgen dat het geheugenverlies werd voorkomen of in ieder geval werd beperkt.

Kanker
Om te achterhalen of die hypothese klopte, haalden de onderzoekers er medicijnen tegen kanker bij. EGFR speelt namelijk ook een rol bij sommige vormen van kanker: zo kan het bijvoorbeeld de groei van kankercellen regelen en door EGFR af te remmen, kan de groei of verspreiding van kankercellen dus worden tegengegaan. De onderzoekers dienden drie dagen oude vliegen die naar verloop van tijd geheugenverlies zouden gaan vertonen een week lang twee EGFR-remmers toe. Op dag elf werd uit gedragstesten duidelijk dat de medicatie voorkomen had dat de vliegen geheugenverlies ontwikkelden. De onderzoekers herhaalden hun studie vervolgens met muizen en dat leverde dezelfde resultaten op, zo meldt het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

WIST U DAT…

…een dagelijks kopje koffie de kans op Alzheimer lijkt te verkleinen?

Geheugenverlies
In een ander experiment achterhaalden de onderzoekers welke gevolgen de medicatie had voor organismen die reeds aan geheugenverlies leden. Ze verzamelden daarvoor muizen die acht maanden oud waren en al flink wat geheugenverlies vertoonden. Gedurende achttien dagen kregen de muizen EGFR-remmers toegediend. “Achttien dagen was genoeg om het geheugenverlies in muizen terug te draaien,” vertelt onderzoeker Yi Zhong. “Maar we moeten wel opmerken dat deze dieren ondanks hun ernstige geheugenverlies maar weinig morfologische veranderingen in hun brein hadden.”

Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe de medicijnen geheugenverlies tegengaan, durven onderzoekers wel te concluderen dat de EGF-receptor een geschikt doelwit is om met bèta-amyloïden samenhangend geheugenverlies te behandelen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de aanpak ook bij mensen zo goed werkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd