Wetenschap geeft kale muis zijn haar terug

Het kan zomaar eens een echte doorbraak zijn: onderzoekers gaven een kale muis met behulp van volwassen stamcellen zijn haar terug.

De onderzoekers maakten met behulp van volwassen stamcellen een kiem van een haarzakje. Vervolgens toonden ze aan dat het mogelijk is om deze kiem uit te laten groeien tot een functioneel haarzakje.

Foto's: ResearchSEA.
Gelukt
Het haarzakje werd vervolgens in de huid van kale muizen geplaatst. Daar ontwikkelde het de juiste structuren en vormde ook de juiste verbindingen met omliggend weefsel. Dat is te lezen in het blad Nature Communications.

Het kan
Wat extra bijzonder is, is dat de ingrediënten voor dit gemaakte haarzakje – stamcellen – niet uit embryo’s, maar uit volwassen materiaal werd gehaald. “Onze huidige studie laat dus niet alleen potentie zien als het gaat om het regenereren van haar, maar ook voor het realiseren van een lichaamsdeel door gebruik te maken van volwassen somatische stamcellen.”

Kleurtje
“Onze methode kan alle soorten haren met de juiste structuur voortbrengen.” En zelfs de kleur konden ze weer terugbrengen. “De toevoeging van cellen uit andere regio’s van het haarzakje (…) zorgde ervoor dat het haar een zwarte kleur kreeg.”

In de toekomst hopen de wetenschappers de benodigde cellen uit het lichaam van bijvoorbeeld een kalende man te halen, op de kweek te zetten, een kiem van een haarzakje te laten vormen en daarna terug te plaatsen. Na transplantatie groeit de kiem dan hopelijk uit tot een gezond haarzakje dat de man weer van een volle bos haar voorziet.

Bronmateriaal

"Hair regeneration from adult stem cells" - Researchsea.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ResearchSEA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd