Wetenschap geeft Egyptische mummie een gezicht en kapsel

mummie

Hoe zagen de Egyptische mannen en vrouwen die als mummies goed verpakt in hun graven liggen, er bij leven uit? Wetenschappers geven drie mummies een gezicht en kapsel en laten zien hoe zij er op het moment dat ze gemummificeerd werden, waarschijnlijk uitzagen.

De onderzoekers maakten voor hun bijzondere reconstructies onder meer gebruik van CT-scans. Op basis van die scans werden weer 3D-beelden van de schedel gemaakt. En die schedel werd bekleed met huid.

Gezichten
De resultaten zijn verbluffend. We worden niet langer aangestaard door gemummificeerde hoofden of maskers die die hoofden bedekken, maar door levensechte ogen. De mummies – die 2000 jaar geleden ter ruste werden gelegd – hebben een gezicht gekregen.

Het kapsel van de vrouw. Foto: Victoria Lywood.
Het kapsel van de vrouw. Foto: Victoria Lywood.
Kapsel
Maar het gaat verder dan dat. De onderzoekers reconstrueerden ook de kapsels van de drie mummies. Het kapsel van een vrouw – ze was waarschijnlijk ongeveer 20 jaar oud – springt het meest in het oog. Het is zorgvuldig gekamd en gevlochten en vervolgens prachtig opgestoken. CT-scans legden het kapsel bloot en de wetenschappers maakten het vervolgens met behulp van een pruik na.

Mannen
Naast de twintigjarige vrouw werd ook het gezicht van een jonge man gereconstrueerd. Net als het gezicht en kapsel van een witharige oudere. Foto’s van deze mummies vindt u hier.

CT-scans zijn niet alleen heel nuttig voor het maken van dergelijke reconstructies. Een analyse van de scans kan ons ook meer vertellen over de status van de overledenen en de ziektes waar ze wellicht aan leden. En dat geeft ons weer een beter beeld van hoe deze mensen leefden en stierven. Dat de mummies nu ook een gezicht krijgen, is een mooie extra. Het herinnert ons eraan dat deze onderzoeksobjecten ooit ook echte mensen, van vlees en bloed, waren.

Bronmateriaal

"Facing life after death" - McGill.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victoria Lywood.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd