Wetenschap: finaleplek voor Oranje komt dichterbij

oranje

Na de overwinning op Australië gaat het Nederlands Elftal sowieso door naar de twee ronde, samen met Chili. Volgens wetenschappers is de kans 14% dat Nederland de finale haalt en 6% dat Oranje wereldkampioen wordt.

Het model van de Vrije Universiteit van Berlijn maakt gebruik van diverse lijstjes en statistieken, zoals de ELO-rating, de SPI-index, de positie op de FIFA-ranglijst, de waarde van alle spelers en het thuisvoordeel. Gespeelde wedstrijden worden meegenomen in de data. Het uiteindelijke resultaat is gebaseerd op 10.000 simulaties.

Natuurlijk blijft het een wiskundig model, dus het is gebaseerd op eerdere resultaten. Zo staat Spanje op de tweede plek van de FIFA-ranglijst, terwijl het land in de volgende update mogelijk daalt door de vroege uitschakeling.

De kans dat Argentinië, Duitsland en Brazilië de halve finale bereiken, is bijzonder groot. Nederland staat op dit moment op een vierde plek voor de titel.
De kans dat Argentinië, Duitsland en Brazilië de halve finale bereiken, is bijzonder groot. Nederland staat op dit moment op een vierde plek voor de titel. Wel verwachten wetenschappers dat Nederland de meeste doelpunten gaat maken.

Spelen we tegen Mexico of Brazilië?
Het Duitse model voorspelt dat Nederland – Chili maandag een gelijkspel wordt. Dit betekent dat Nederland groepswinnaar wordt en het opneemt tegen de nummer 2 van poule A. Dit wordt waarschijnlijk Mexico, alhoewel Kroatië ook nog steeds kans maakt. Het model verwacht dat Nederland de 1/8ste finales overleeft en het in de kwartfinale opneemt tegen Italië. Ook deze wedstrijd wordt mogelijk gewonnen door het Nederlands Elftal. Helaas vliegt Nederland er in de halve finale uit tegen Argentinië.

En de Belgen?
De Belgen hebben zich nog niet geplaatst voor de tweede ronde, maar hebben een mooie voorsprong op Zuid-Korea, Rusland en Algerije. Op dit moment is de kans 7% dat België de finale haalt.

België wordt gegarandeerd groepswinnaar. Daarna nemen ze het op tegen de nummer 2 van poule G. Waarschijnlijk is dat de USA (en dus niet Portugal). Deze wedstrijd wint België. In de kwartfinale struikelen de Rode Duivels helaas over Argentinië. Maar… wij hopen natuurlijk dat België de kwartfinale overleeft, want dan krijgen we een mooie halve finale tussen Nederland en België.

stand2
Nederland en België worden groepswinnaars. Maar wat gaat er daarna gebeuren?

Bronmateriaal

"Word Cup Simulator - Vrije Universiteit van Berlijn

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd