Wetenschap duikt voor het eerst diep de Nieuw Hebriden-trog in en stuit op verrassing

trog

Wetenschappers zijn voor het eerst de meer dan 7000 meter diepe Nieuwe Hebriden-trog ingedoken. Het levert unieke beelden én een verrassing op. Zo ontdekten de onderzoekers dat de ene trog de andere niet is: de Nieuw Hebriden-trog is in veel opzichten heel anders dan andere diepe troggen.

De onderzoekers wilden graag een kijkje nemen in de Nieuw Hebriden-trog om te achterhalen of de biodiversiteit in deze trog vergelijkbaar was met de biodiversiteit in de aanzienlijk diepere troggen waar onderzoekers eerder al onderzoek naar deden. Ze stuitten op een verrassing. De Nieuw Hebriden-trog bleek heel anders te zijn.

Diversiteit
“Er kwamen verrassend weinig vissen voor en de diversiteit onder die vissen was beperkt,” vertelt onderzoeker Alan Jamieson. “En de vissen die we verwachtten te zien – rattenstaarten (veelvoorkomende diepzeevissen, red.) waren compleet afwezig. De vissen die dit gebied domineerden, waren de naaldvissen, een groep die elders veel minder in het oog sprong.” Verder ontdekten de onderzoekers dat in en rond de trog – in tegenstelling tot andere troggen – heel veel grote rode garnalen leefden.

Het onderzoeksteam. Afbeelding: Universiteit van Aberdeen.
Het onderzoeksteam. Afbeelding: Universiteit van Aberdeen.

Tropisch
“Het grote verschil tussen deze trog en andere troggen die we bestudeerd hebben, is dat de Nieuw Hebriden-trog onder tropische wateren ligt,” vertelt onderzoeker Thom Linley. “De wateren in een trog voeden de samenleving die op grote diepte leeft en het lijkt er in dit geval op dat de garnalen en naaldvissen de specialisten in een omgeving met weinig voedsel zijn. Dat betekent dat het grote deel van de Stille Oceaan dat in tropisch gebied ligt waarschijnlijk voornamelijk bewoond wordt door naalvissen en garnalen in plaats van de gevarieerdere gemeenschappen die we rond de Pacific Rim zien. Als dat het geval is dan zou dat betekenen dat deze dieren veel vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht.”

Klimaatverandering
Het onderzoek kan ons mogelijk ook iets vertellen over de wijze waarop de dieper gelegen delen van de zee op klimaatverandering gaan reageren. “Deze nieuwe vondsten herinneren ons eraan dat zelfs de diepste delen van de wereld intrinsiek verband houden met de productiviteit van de oppervlaktewateren,” benadrukt Jamieson. “Als het huidige systeem verandert, heeft dat hoogst waarschijnlijk effect op de gemeenschap die op grote diepte leeft. De diepe wateren zijn mogelijk stille slachtoffers in het tijdperk van een veranderend klimaat.”

De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreid onderzoek. Ze plaatsten vallen en maakten bijna 10.000 foto’s tussen 2000 en 7000 meter diepte

Bronmateriaal

"Deep sea life unpredictable, according to world's first study of deep ocean trench" - ABDN.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Aberdeen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd