Wetenschap dist Bruce Willis: zijn bommetje kan de aarde niet redden

Het lijkt erop dat het script van de film ‘Armageddon’ herschreven moet worden. Bruce Willis kan de asteroïde die op de aarde afkomt namelijk niet splijten, zo blijkt uit onderzoek: de mensheid beschikt niet over een bom die sterk genoeg is.

In de film ‘Armageddon’ stevent een asteroïde op de aarde af. In een poging de mensheid te redden, vliegt Bruce Willis naar de asteroïde, boort er een gat in en duwt daar een kernwapen in. De bom gaat af, de asteroïde scheurt doormidden en de twee stukken passeren de aarde. Eind goed, al goed.

Vraagstuk
Studenten van de universiteit van Leicester namen het filmscript eens onder de loep. Het leverde ze een interessant vraagstuk op: beschikt de mensheid wel over een bom die sterk genoeg is om zo’n asteroïde op te blazen? “Ik heb echt genoten van de film ‘Armageddon’ en tot voor kort eigenlijk nooit nagedacht over hoe plausibel de wetenschap in de film is,” vertelt student Ben Hall. “Maar na het nog eens gekeken te hebben, was ik op vele vlakken veel sceptischer over de film.” Het resulteerde in dit onderzoek.

WIST U DAT…

…er gelukkig nog wel andere manieren zijn waarop we een op de aarde afstevende asteroïde kunnen bijsturen?

Resultaten
Met behulp van formules stelden de studenten vast wat er voor nodig is om een asteroïde ter grootte van de asteroïde in ‘Armageddon’ te splitsen. Het resultaat is overduidelijk. Bruce Willis kan de wereld niet redden, want zelfs de sterkste bom die we hebben – atoombom Big Ivan – is nog veel te zwak om een asteroïde ter grootte van de asteroïde uit Armageddon op te blazen. Om zo’n asteroïde in stukken te laten vliegen, is een bom nodig die ongeveer een miljard keer sterker is dan het meest sterke wapen dat ooit is gebouwd.

Timing
Daar komt ook nog eens bij dat de timing van Willis niet klopt: om de asteroïde op tijd te splitsen en langs de aarde te laten vliegen, zou deze al veel eerder moeten zijn ontdekt en aangepakt. De asteroïde zou namelijk gespleten moeten worden wanneer deze zich op zo’n 12 miljard kilometer van de aarde bevindt. En dat is nog lastig, want pas wanneer asteroïden zo dichtbij zijn, kunnen we ze waarnemen. Dus op het moment dat we de asteroïde ontdekken, moet Bruce Willis daar dus eigenlijk al zijn.

Het is niet voor het eerst dat studenten van de universiteit van Leicester een film ontkrachten. Eerder deze maand gingen ze ook al met Batman aan de haal door te stellen dat zijn veel te kleine cape nog wel eens zijn dood wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd