Wanneer we zwemmen, maken we lawaai. Onderzoekers gaan nu proberen te achterhalen of haaien wellicht op die herrie afkomen en zoja, of het mogelijk is om ons gespetter in het water voor de gevreesde jagers verborgen te houden.
Onderzoekers van Curtin University gaan de geluiden die we maken wanneer we zwemmen, kajakken of surfen bestuderen. Vervolgens gaan ze na of grote haaien in staat zijn om die geluiden op te pikken. Ze hebben hoge verwachtingen van hun onderzoek. “Het is waarschijnlijk dat haaien geluiden gebruiken (om mensen te detecteren, red.),” denkt onderzoeker Christine Erbe. “Het is de enige aanwijzing die onder water snel en over een grote afstand kan reizen.” Ze wijst er daarbij op dat de meeste grote haaien geluiden gebruiken om onder meer te communiceren en navigeren.
Als blijkt dat haaien mensen daadwerkelijk detecteren door de herrie die zij maken, dan is dat heel waardevolle informatie die gebruikt kan worden om ons beter tegen haaien te beschermen. De onderzoekers denken dan bijvoorbeeld aan het uitzenden van geluiden die het lawaai dat mensen maken overstemmen. Watersporters zouden die geluiden met behulp van speakertjes zelf kunnen verspreiden, maar er zouden op strategische plaatsen langs de kust ook speakers aangebracht kunnen worden om een groot deel van het landschap aan het gehoor van haaien te onttrekken.
Het komt vrij regelmatig voor dat mensen met grote haaien in aanraking komen. Om zulke – soms fatale – ontmoetingen te voorkomen, worden diverse middelen ingezet. Zo worden bijvoorbeeld netten gebruikt om zwemwater vrij van haaien te houden. Of er worden apparaten gebruikt om haaien af te schrikken. “Onze aanpak is anders, omdat deze de vaardigheid van de haai om mensen te detecteren direct verstoort,” vertelt Erbe. “We denken dat deze aanpak minder ingrijpend is, een minimale impact heeft op het milieu en op lange termijn werkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld afschrikwekkende apparatuur waar haaien op een gegeven moment aan wennen en niet meer op reageren.”