Wetenschap brengt verdronken nederzetting uit de Steentijd in kaart

Zo’n 9000 jaar geleden leefden in deze nederzetting – die nu voor de kust van Zweden op de bodem van de zee rust – mensen. En ze hadden het goed.

Tot die conclusie komen Zweedse onderzoekers nadat ze de nederzetting in kaart hebben gebracht. Hun bevindingen zijn terug te vinden in het blad Quaternary International.

Visvallen
Zo’n zeven jaar geleden ontdekten duikers voor de zuidkust van Zweden de oudste aan de zeebodem vastgeklonken visvallen die ooit zijn gevonden. Zweedse onderzoekers waren natuurlijk in hun nopjes met de vondst en doken herhaaldelijk naar de visvallen. Ze ontdekten dat de visvallen deel uitmaakten van een uitzonderlijk goed bewaard gebleven nederzetting uit de Steentijd.

Lagune
Vandaag de dag vinden we die nederzetting op de bodem van de zee. Maar zo’n 9000 jaar geleden maakte deze deel uit van een gebied met lagunes (kustmeren). De visvallen suggereren dat er op grote schaal gevist werd. De onderzoekers leiden daaruit af dat de nederzetting in ieder geval semi-permanent bewoond werd.

Gereedschap
Naast acht visvallen – die tussen de 8500 en 9000 jaar oud zijn – hebben de onderzoekers nog een aantal andere interessante vondsten gedaan. Zo ontdekten ze een bijna 9000 jaar oud stuk gereedschap. “Met heel interessante inscripties waarvan we natuurlijk niet weten wat ze betekenen,” aldus onderzoeker Anton Hansson.

Prettig
Het moet goed toeven geweest zijn in de nederzetting. “We weten dat rond deze tijd een vrij warme periode in het Holoceen aanbrak. Ik denk dat de mensen hier een goed leven hadden. Er was veel voedsel en het klimaat was – in ieder geval tijdens de zomers – warm.”

De vondst en het in kaart brengen van de nederzetting is heel belangrijk, denkt Hansson. “Als je volledig wilt begrijpen hoe mensen zich vanuit Afrika verspreidden en hoe ze leefden, moet je al hun nederzettingen vinden. Een flink aantal daarvan bevindt zich momenteel onder water, omdat de zeespiegel vandaag de dag hoger ligt dan tijdens de laatste ijstijd. En mensen hebben altijd een voorkeur gehad voor een leven aan de kust.” Dat nederzettingen zoals deze voor de kust van Zweden ooit onder zijn gelopen, maakt het onderzoek niet gemakkelijk. Maar waarschijnlijk is het wel aan de veranderingen in het niveau van de zeespiegel te danken dat de nederzetting zo goed bewaard is gebleven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd