Wetenschap bevestigt wat elk verliefd mens weet: verliefdheid leidt af

Iedereen die wel eens verliefd is geweest, weet het, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Verliefde mensen kunnen zich niet zo goed concentreren en hebben moeite met taken waar ze hun aandacht bij moeten houden.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Motivation and Emotion. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 43 proefpersonen. Alle proefpersonen hadden minder dan een half jaar voor het onderzoek startte, een relatie gekregen. De proefpersonen vulden een vragenlijst in waaruit de onderzoekers konden opmaken hoe verliefd ze waren. Ook luisterden ze voorafgaand aan de experimenten naar romantische muziek om de romantische gevoelens wat aan te wakkeren.

Experiment
De proefpersonen namen daarna aan meerdere experimenten deel waarbij ze informatie die irrelevant was zo snel mogelijk van relevantie gegevens moesten scheiden. Hoe verliefder de proefpersonen waren, hoe meer moeite ze hadden om zich af te sluiten voor afleidende informatie. Er was daarbij geen verschil tussen mannen en vrouwen.

WIST U DAT…

Afsluiten voor afleiding
De resultaten van het onderzoek lijken misschien logisch. Toch staan ze haaks op resultaten van eerdere onderzoeken. Uit die studies bleek namelijk dat uzelf afsluiten voor afleiding nodig is om een relatie op lange termijn levensvatbaar te houden. Mensen moeten zich kunnen beheersen en verleidingen die hun relatie bedreigen, weerstaan.

Prille liefde
Dat dit onderzoek laat zien dat proefpersonen juist sneller afgeleid zijn, denkt onderzoeker Henk van Steenbergen, verbonden aan de Universiteit Leiden, wel te kunnen verklaren. ‘Zijn’ proefpersonen hadden nog maar net een relatie. “Als je net een relatie begint, kun je je minder goed concentreren op andere zaken, omdat je mogelijk een groot deel van je cognitieve capaciteit besteedt aan je geliefde. Voor blijvende liefde in een langdurige relatie lijkt het juist wél belangrijk om over veel cognitieve controle te beschikken.” Om een relatie een kans van slagen te geven, moet er op een gegeven moment dus iets veranderen: de periode van snel afgeleid zijn, moet plaatsmaken voor een periode waarin mensen juist meer gefocust zijn.

Waarom verliefdheid leidt tot een beperkter concentratievermogen, is overigens nog altijd onduidelijk. “De reden waarom verliefdheid samenhangt met concentratievermogen is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat verliefden al hun cognitieve energie gebruiken om aan hun geliefde te denken, waardoor ze geen energie meer over hebben om een saaie taak goed te doen. Het kan echter bijvoorbeeld ook dat het verband andersom is: dat mensen die zich minder goed kunnen concentreren, sterkere gevoelens van verliefdheid ervaren dan mensen die zich goed kunnen concentreren.” Van Steenbergen benadrukt dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat en dat vervolgonderzoek meer duidelijkheid moet geven.

Bronmateriaal

"Sneller afgeleid door prille verliefdheid" - Leidenuniv.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carlos Smith (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd