Wetenschappers hebben in een opvallend onderzoek aangetoond dat ze in staat zijn om het menselijk hart met licht aan te sturen.
De onderzoekers namen een gen dat voortkomt in algen en dat een lichtgevoelig eiwit produceert. Vervolgens stopten ze dit gen in embryonale stamcellen van mensen. Die stamcellen werden daarna veranderd in spiercellen die ook in het hart voorkwamen.
Gevoelig
Het gen uit de algen zorgde ervoor dat deze cellen gevoelig waren voor licht. Met behulp van lichtpulsen konden onderzoekers de cellen activeren of juist ‘uitschakelen’.
WIST U DAT…
Mogelijkheden
Het onderzoek biedt grote mogelijkheden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Biophysical Journal. Zo zijn er in de toekomst mogelijk geen pacemakers meer nodig, maar kunnen onze eigen cellen die functie vervullen. “We zouden deze aangepaste lichtgevoelige cellen in een falend hart kunnen plaatsen,” legt onderzoeker Christopher Zarins uit. “En ze vanaf een afstand met licht aansturen.”
Dat zou betekenen dat een heel heftige operaties waarbij pacemakers geplaatst worden tot de geschiedenis behoren. Net als de operaties die na enkele jaren nodig zijn om de pacemaker te vervangen.