Wetenschap beschrijft 101 nieuwe keversoorten met behulp van telefoonboek

  Trigonopterus echinus

  Wetenschappers hebben in Papoea 101 nieuwe soorten kevers ontdekt. Leuk, natuurlijk. Maar die kevers hebben ook allemaal een naam nodig. En daarvoor namen de onderzoekers hun toevlucht tot het Papoeaanse telefoonboek.

  Duitse wetenschappers trokken de wildernis van Nieuw-Guinea in. Daar gingen ze op zoek naar kevers uit het geslacht Trigonopterus. En dat geslacht blijkt bijzonder divers te zijn. In totaal troffen de onderzoekers 101 nieuwe soorten aan.

  Species ID

  Nieuwsgierig naar de 101 nieuwe soorten? Bekijk ze in de database Species ID!

  En daarmee kwamen ze direct voor een probleem te staan. Als ze al deze soorten op de traditionele manier wilden beschrijven, zou dat vele jaren werk zijn. En die tijd hebben de onderzoekers niet, want de bossen verdwijnen in een rap tempo en het is zaak om soorten die in die bossen leven, zo snel mogelijk te documenteren en waar nodig te beschermen. “We hadden een nieuwe aanpak nodig,” stelt onderzoeker Alexander Riedel. “Een deel van het DNA van elke soort werd in kaart gebracht.” Zo kon snel en efficiënt worden vastgesteld of soorten echt nieuw waren en hoe ze zich van elkaar onderscheidden. “Daarnaast maakten we foto’s met een zeer hoge resolutie van de kevers en zetten deze – samen met een korte beschrijving – op Species ID. Zo konden we meer dan honderd soorten onder de aandacht van wetenschappers en het publiek brengen en dat zo’n vijf keer sneller dan met traditionele technieken mogelijk was geweest.”

  Maar al die nieuwe beestjes moesten natuurlijk een naam hebben. En ook dat probleem losten de wetenschappers innovatief op. Ze bladerden door het telefoonboek en vernoemden de kevers naar families op Papoea Nieuw-Guinea. Zo kreeg de kever Trigonopterus moreaorum bijvoorbeeld zijn naam. Morea is een veelvoorkomende naam in dit gebied.

  Enkele nieuwe soorten kevers. Foto's: Species ID.
  Enkele nieuwe soorten kevers. Foto’s: Species ID.

  Bronmateriaal

  "Papuan phonebook helps scientists describe 101 new beetle species" - Pensoft Publishers (via Eurekalert.org).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alexander Riedel.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd