Waar kunnen astronauten het beste landen op Mars?

astronaut

Op welk stukje Mars kunnen mensen het beste landen? Wetenschappers hebben een aantal plekken geselecteerd.

Een bemande missie naar Mars: het is niet zo ver weg als je zou denken. Onder meer ruimtevaartorganisatie NASA is er al serieus mee bezig en vroeg wetenschappers mee te denken over een landingsplek op de rode planeet.

Deuteronilus Mensae
Ook onderzoekers van Brown University gingen met dat verzoek aan de slag en komen met een volgens hen zeer geschikte landingsplek: Deuteronilus Mensae. Deze plek kan ons volgens de onderzoekers meer vertellen over de evolutie van de rode planeet. Bovendien zijn er grondstoffen te vinden die astronauten goed kunnen gebruiken.

Deuteronilus Mensae, een plek met meerdere interessante onderzoeksmogelijkheden.
Deuteronilus Mensae, een plek met meerdere interessante onderzoeksmogelijkheden.
IJs
Zo blijkt onder meer uit waarnemingen van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter dat er onder het oppervlak van Deuteronilus Mensae ijs te vinden is. Dat ijs kan dienst doen als bron van water voor de astronauten. “Dat is belangrijk,” zo stelt onderzoeker Jim Head. “Het is echt geweldig als je niet al het water dat je nodig hebt, mee hoeft te nemen. Je moet wel het puin dat op het ijs ligt, verwijderen, maar dat kun je gebruiken om een schuilplaats te bouwen tegen de mogelijk heftige straling op het oppervlak van Mars.

Onderzoek
Deuteronilus Mensae is ook heel interessant vanuit wetenschappelijk opzicht. Deze plek bevindt zich nabij een gebied met een korst die meer dan vier miljard jaar oud is. Astronauten zouden naar dat gebied kunnen reizen en meer te weten kunnen komen over hoe het oppervlak van Mars er kort nadat de planeet ontstond, uitzag. Ook het begraven ijs is vanuit wetenschappelijk opzicht interessant. De verschillende lagen ijs hebben leeftijden die uiteenlopen van enkele honderd miljoenen jaren tot slechts enkele miljoenen jaren. Door het ijs te bestuderen, kunnen de onderzoekers meer te weten komen over het klimaat dat Mars in die uiteenlopende perioden had. “Deuteronilus biedt ons de kans om de oude korst en de recentere klimaatgeschiedenis te bestuderen.”

Naast Deuteronilus Mensae zien de onderzoekers van Brown ook wel iets in een landing in een oude delta. Het zijn slechts enkele mogelijkheden die de komende tijd de revue zullen passeren. Deze week komen onderzoekers uit alle hoeken van de VS namelijk in Houston samen om over een mogelijke landingsplek na te denken.

Bronmateriaal

"Brown geologists help NASA plan for human exploration of Mars" - Brown.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd