Wetenschap achterhaalt locatie van geluk in het brein

brein

Voel je je gelukkig? Het gebeurt allemaal in de precuneus, of voorwig: een onderdeel van de grote hersenen.

Dat blijkt uit onderzoek van Kyoto University. Wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze een MRI-scan ondergaan. Daarna vulden de proefpersonen vragenlijsten in waaruit onder meer moest blijken hoe gelukkig ze over het algemeen waren, hoe intens hun emoties waren en hoe tevreden ze waren met hun leven.

Precuneus
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zich doorgaans gelukkiger voelen, meer grijze stof bezitten in de precuneus. Dat betekent dat mensen die geluk intenser ervaren, verdriet minder intens ervaren en beter in staat zijn om zin aan het leven te geven een grotere voorwig hebben.

Aristoteles
“Door de geschiedenis heen hebben vele onderzoekers – waaronder Aristoteles – nagedacht over wat geluk is,” vertelt onderzoeker Wataru Sato. “Ik ben heel gelukkig dat we nu meer weten over wat het betekent om gelukkig te zijn.” Op basis van dit onderzoek kunnen we concluderen dat geluk een combinatie van fijne emoties en tevredenheid met het leven is en dat dat allemaal samenkomt in de precuneus.

“Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat meditatie de grijze stofmassa in de precuneus vergroot.” Hij hoopt dat de onderzoeken gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van op wetenschap gebaseerde ‘trainingen’ die leiden tot een groter geluksgevoel.

Bronmateriaal

"The search for happiness: Using MRI to find where happiness happens" - Kyoto University (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Kyoto University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd