Wesp ontdekt die al 100 miljoen jaar in een nachtmerrie leeft

Wetenschappers hebben een wesp ontdekt die 100 miljoen jaar geleden in een web van een spin vast kwam te zitten. En juist toen de spin de wesp benaderde om deze op te eten…kwam de tijd stil te staan. Boomhars rolde over beide dieren heen en het tafereel versteende.

Het is een heel bijzondere vondst, zo benadrukken de onderzoekers. Het is voor het eerst dat fossiel bewijs wordt gevonden van een spin die een prooi in zijn web aanvalt. Een andere bijzondere bijkomstigheid is dat in het versteende web niet één maar twee spinnen zaten. Het is het oudste bewijs voor het bestaan van sociale spinnen. Vandaag de dag zijn er nog enkele soorten spinnen die een web delen, maar ze zijn zeldzaam: de meeste spinnen leven alleen.

Wesp
De wesp die de onderzoekers in het web aantroffen, had 100 miljoen jaar geleden echt zijn dag niet, vertelt onderzoeker George Poinair Jr. “Dit was een mannelijke wesp die plotseling vast kwam te zitten in een spinnenweb. Dat was de ergste nachtmerrie voor deze wesp en die nachtmerrie kwam niet meer tot een einde. De wesp zag hoe de spin zich klaarmaakte om hem aan te vallen en precies op dat moment stroomde de hars over ze heen en kwamen ze beiden vast te zitten.” De hars werd hard en gunt ons een uniek kijkje in het dagelijks leven van een spin die 100 miljoen jaar geleden leefde.

WIST U DAT…

…angst voor spinnen ervoor zorgt dat we denken dat de spin groter is?

Aanvallen
Als de boomhars een seconde later over het web was gestroomd, had de spin de wesp waarschijnlijk al aangevallen. “Deze spin ging een maaltijd maken van deze kleine parasitaire wesp, maar hij kwam er nooit aan toe.”

De onderzoekers ontdekten het stukje barnsteen met daarin een heel verhaal in Myanmar. Het stamt nog uit een periode waarin op niet al te grote afstand van dit web de dinosaurussen moeten hebben gewandeld. Net als de dino’s zijn ook de wespen- en spinnensoort waartoe de twee in barnsteen vereeuwigde organismen behoren, inmiddels uitgestorven.

Roofdier en prooi delen al zo’n 100 miljoen jaar een stukje barnsteen. Foto: Oregon State University.

Bronmateriaal

"Fossil of ancient spider attack only one of its type ever discovered" - Oregonstate.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Oregon State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd