Wesp met gigantische angel ontdekt in het Amazonewoud

“De angel ziet eruit als een heftig wapen.”

Een interessante vondst in de binnenlanden van de Amazone. Onderzoekers ontdekten daar een nieuwe wespensoort, met wel een heel merkwaardige angel. De wesp werd gevonden in het gebied tussen de Andes en het Amazone regenwoud en werd tot de Clistopyga crassicaudata gedoopt. “Ik bestudeer al voor lange tijd tropische sluipwespen,” zegt onderzoeker Ilari E. Sääksjärvi, “maar ik heb nog nooit zoiets gezien.”

De Clistopyga crassicaudata.
Afbeelding: Kari Kaunisto

Angel
De angel van deze nieuwe sluipwesp is niet alleen lang, maar ook heel breed in vergelijking met de grootte van de soort. “De angel ziet eruit als een heftig wapen,” stelt Sääksjärvi. De wesp gebruikt haar angstaanjagende angel voor zowel het leggen van eieren als voor het injecteren van gif.

Eieren
En op zich is dat niet zo gek. Zo hebben alle vrouwelijke wespen een angel voor het injecteren van gif of het leggen van eieren. “Sluipwespen hebben meestal een lange legboor zodat ze eieren kunnen leggen in dieren die bijvoorbeeld in bomen leven,” legt Sääksjärvi uit. “Met deze legboor wordt het eitje op of in de gastheer geplaatst. En omdat het ook als een angel werkt, kan de vrouwelijke wesp gif in de gastheer injecteren om het te verlammen.”

Spinnen
Het interessante aan de nieuw ontdekte soort is dat deze gespecialiseerd is in het leggen van eieren in spinnen. De wespen zoeken de spinnen op die in de nesten leven en verlammen ze met hun gif. Vervolgens legt de vrouwelijke wesp haar eieren op of in de spin. De larve eet de verlamde gastheer van binnenuit op en doet zich ook te goed aan mogelijke spinneneieren of jongen.

Het zou best kunnen dat de enorme angel van de nieuw ontdekte soort een zeer geavanceerd hulpmiddel is. “Een aantal jaar geleden deden we een onderzoek naar een andere Clistopyga-soort. Deze kon zijn angel gebruiken als een ingewikkelde naald en was daarnaast erg handig om het spinnennest te versperren en de verlammende inwoner erin op te sluiten.” Wat precies de functie van de gigantische angel van de Clistopyga crassicaudata is, kunnen de onderzoekers helaas nu nog alleen naar gissen.

Bronmateriaal

"New Wasp Species with a Giant Stinger Discovered in Amazonia" - University of Turku

Afbeelding bovenaan dit artikel: Kari Kaunisto

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd