Werknemers van Amerikaanse Space Force gaan voortaan door het leven als ‘Guardians’

De Guardians moeten de Amerikaanse belangen in de ruimte behartigen en verdedigen.

Werknemers van de nieuwste tak van de Amerikaanse strijdkracht Space Force mogen zich vanaf heden ‘Guardians’ noemen. Dat heeft de United States Space Force (USSF) bekend gemaakt. Deze nieuwe naam is gekozen uit honderden inzendingen van zowel ruimtevaartprofessionals als het gewone publiek die vervolgens door experts een jaar lang zijn getoetst. En uiteindelijk rolde de naam Guardians – wat zoveel betekent als ‘bewakers’ – als winnaar uit de bus.

USSF maakt de nieuwe naam van de werknemers van de Amerikaanse Space Force bekend. Afbeelding: U.S. Air Force Graphic by Staff Sgt. James Richardson

Zoals gezegd is de Amerikaanse Space Force de nieuwste tak van de Amerikaanse strijdkrachten. Lange tijd kende Amerika er vijf, namelijk de luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en de kustwacht. Vorig jaar werd daar een spiksplinternieuwe tak aan toegevoegd; de zogenaamde Amerikaanse Space Force. Deze gewapende strijdkracht is verantwoordelijk voor oorlogsvoering in de ruimte en opereert dus buiten onze planeet. De Amerikaanse ruimtemacht is een militaire dienst die ruimtetroepen organiseert, traint en uitrust om de belangen van de Verenigde Staten in de ruimte te behartigen en te verdedigen. Verantwoordelijkheden van de Amerikaanse Space Force omvatten onder andere het verwerven van militaire ruimtevaartprofessionals en het ontwikkelen van militaire ruimtesystemen.

Naam
De Amerikaanse ruimtemacht bestaat uit geüniformeerd burgerpersoneel dat ruimteoperaties uitvoert en ondersteuning biedt aan de Air Force Space Command. Het komende jaar zullen eenheden en personeel van andere delen van de Amerikaanse luchtmacht overgeplaatst worden naar de Amerikaanse ruimtemacht. En nu hebben de werknemers van de Amerikaanse Space Force een nieuwe naam toegekend gekregen. Zij zullen voortaan door het leven gaan als Guardians. En bij wie nu een lichtje gaat branden; inderdaad, dat lijkt sterk op benaming van de superhelden uit de Marvel-film Guardians of the Galaxy. De regisseur van de betreffende film is dan ook not amused

Toch is de USSF zich van geen kwaad bewust. Volgens hen is het een naam met een lange geschiedenis in ruimtevaartoperaties, die teruggaat tot het oorspronkelijke commandomotto van Air Force Space Command in 1983; ‘Guardians of the High Frontier’. “De naam Guardians verbindt ons trotse erfgoed en onze cultuur met de belangrijkste missie die we 24/7 uitvoeren, waarin we de mensen en belangen van de VS en zijn bondgenoten beschermen,” zo laten ze in een persbericht weten.

Waarom?
Je vraagt je misschien af waarom een ‘Space Force’ eigenlijk nodig is. “De ruimte is essentieel geworden voor onze veiligheid en welvaart,” legt de USSF op hun website uit. “En dat is zo belangrijk geworden, dat we een tak van ons leger nodig hebben om haar te beschermen, net zoals we takken van het leger hebben die zich toeleggen op het beschermen en beveiligen van de lucht, het land en de zee. Onbelemmerde toegang tot de ruimte is essentieel voor de nationale defensie. Ruimtesystemen zijn verweven met onze manier van leven. De ruimte beïnvloedt bijna elk onderdeel van ons dagelijks leven en is fundamenteel voor ons economisch systeem. Satellieten drijven bijvoorbeeld niet alleen de GPS-technologie aan die we dagelijks gebruiken, maar stellen ons ook in staat om op internet te surfen en onze vrienden te bellen. Ook stellen ze hulpverleners in staat om met elkaar te communiceren in tijden van crisis en staan ons zelfs toe ​​om creditcards te gebruiken bij bijvoorbeeld benzinepompen.”

Slagveld
Vicepresident Mike Pence noemde bovendien al eerder dat ‘de ruimte het nieuwe slagveld is geworden’. “Net zoals vooruitgang in de luchtvaarttechnologie de opkomst van lucht als een nieuw slagveld inluidde, hebben ontwikkelingen in de ruimtetechnologie gezorgd dat de ruimte het nieuwe slagveld wordt in de 21e eeuw,” zei hij. “De VS zullen opkomende bedreigingen op dit nieuwe slagveld tegemoet treden.”

Het laat maar weer eens zien dat de ruimte steeds belangrijker wordt voor de krijgsmacht. In zekere zin zou je dan ook kunnen zeggen dat de militarisering van de ruimte al begonnen is. Satellieten worden ingezet voor communicatie, navigatie en observatie/spionage. Langzaam maar zeker kunnen krijgsmachten zonder een aanwezigheid in de ruimte eigenlijk niet meer functioneren of in ieder geval andere landen niet langer bijbenen. En naarmate de ruimte belangrijker wordt voor militaire doeleinden, wordt een land ook kwetsbaarder wanneer het zich in de ruimte niet kan beschermen en verdedigen. Een wapenwedloop in de ruimte lijkt – hoe angstaanjagend het ook is – niet heel vergezocht. Zeker niet nu steeds meer landen hun plekje in de ruimte opeisen en de belangen die deze landen bij een aanwezigheid in de ruimte hebben, groeien. In ieder geval beschikken de Verenigde Staten nu als eersten over Guardians, die volgens henzelf niet op oorlogspad zijn, maar juist in het leven zijn geroepen om de vrede – ook in de ruimte – te bewaren.

Bronmateriaal

"U.S. Space Force unveils name of space professionals" - USSF

"Mission" - USSF

Afbeelding bovenaan dit artikel: PIRO4D via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd