Werk je liever thuis? Groot gelijk, naar kantoor gaan is waarschijnlijk slecht voor je

Sinds de coronacrisis is thuiswerken veel normaler geworden. En dat is niet alleen prettig, omdat je in je joggingbroek met je eigen kop thee achter de computer kunt kruipen, het is nog gezonder ook. Vooral als je lang moet reizen naar je werk.

De forens heeft het maar zwaar. Het is helemaal niet leuk om in de file te staan, het kost veel tijd én het heeft een negatief effect op de gezondheid. Wie lang moet forenzen, is namelijk gemiddeld minder fysiek actief, vaker te zwaar en heeft meer slaapproblemen. En afhankelijk van waar je kantoor staat, is de kans ook nog groter dat je te veel drinkt.

Een hele berg data
De onderzoekers, die deze conclusie trokken, gebruikten daarvoor data van een Zweeds longitudinaal gezondheidsonderzoek dat liep van 2012 tot 2018. Zo kregen ze toegang tot gegevens over de leefstijl van zo’n 13.000 deelnemers tussen de 16 en 64 jaar oud. Denk aan info over of ze alcohol dronken of rookten, hoe vaak ze sportten en hoeveel ze wogen, maar ook wat voor werk ze deden, hoe gestrest ze daarover waren en of ze al bestaande aandoeningen hadden. Tenslotte werden die data vergeleken met de woonwerkafstand van de respondenten.

Niet meer dan 3 kilometer reizen
“We ontdekten dat een woonwerkafstand van meer dan 3 kilometer de kans vergrootte dat mensen fysiek inactief waren, overgewicht hadden en slecht sliepen”, vertellen de onderzoekers van de Stockholm University. Mensen die meer dan veertig uur per week werkten en meer dan vijf uur per week aan het forenzen waren, hadden bovendien vaker slaapproblemen en waren minder fysiek actief vergeleken met de periode waarin ze slechts een tot vijf uur per week reisden naar hun werk. De verklaring is simpel: ze hebben minder tijd om te sporten en slapen door de stress mogelijk slechter.

Borrelen na het werk
Daar komt nog bij dat alcoholmisbruik op de loer ligt. Als het kantoor in een gebied ligt met een hoge sociaaleconomische status was de kans groter dat de respondenten een alcoholprobleem hadden. Ze hadden het gevoel dat ze moesten minderen met drank, wilden ’s ochtends meteen alcohol nemen tegen de stress of om te dealen met een kater. “We ontdekten ook dat mensen vaker te veel dronken als hun kantoor naast een bar stond.”

Meer fietsen
De onderzoekers concluderen dat de plaats waar je werkt grote invloed kan hebben op allerlei gezondheidsaspecten, maar ze konden niet precies achterhalen hoelang de reis mag zijn, voor er gezondheidsschade optreedt. “We konden alleen aantonen dat deelnemers die 3 kilometer of minder moesten reizen voor hun werk, meer lichaamsbeweging kregen. Dat kan komen doordat ze vaker op de fiets of te voet naar hun werk gaan of doordat ze voor en na hun werk meer tijd hebben om te sporten.” Maar voor overgewicht, slaap en alcoholgebruik waren de resultaten minder duidelijk. “Het is goed om deze factoren verder te onderzoeken en daarnaast ook te kijken of de resultaten gelden voor mensen in andere landen, aangezien onze studie alleen in Zweden is uitgevoerd.”

Neem de trein
Het is belangrijk om je bewust te zijn van hoe ongezond forenzen eigenlijk is. Laat het een rol spelen als je overweegt van baan te wisselen en denk erover na als je nu uren onderweg bent: kun je toch iets doen waardoor je bijvoorbeeld meer beweegt? Zo zou je misschien met de trein kunnen gaan. In het algemeen is het namelijk beter om met het openbaar vervoer te reizen, omdat je dan fietst naar het station en bij aankomst bijvoorbeeld nog naar je werk loopt. Overheden zouden daar rekening mee moeten houden en zorgen dat het ov op orde is. En ben je dol op die borrel met collega’s na het werk? Neem dan eens vaker een alcoholvrij biertje of mocktail. Ongemerkt kunnen er vervelende gewoontes insluipen.

Wat natuurlijk ook veel van de problemen zou oplossen, is meer thuiswerken.

Bronmateriaal

"Commuting time to work and behaviour-related health: a fixed-effect analysis" - BMJ
Afbeelding bovenaan dit artikel: Sanne Berg / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd