Wereldkampioenschap 2010: niet groen, maar viezig grijs

Zuid-Afrika doet er alles aan om het wereldkampioenschap van 2010 zo groen mogelijk te maken. Maar hoe kan de gigantische CO2-uitstoot van 2,75 miljoen ton gecompenseerd worden? En belangrijker nog: kunnen de lokale overheden de ambitie van de landelijke overheid waarmaken?

De nieuwe stadions die op dit moment in Afrika uit de grond worden gestampt, voldoen in ieder geval op de bouwtekening aan alle ‘groene’ eisen. Ze hebben een natuurlijke airco, vangen het regenwater op en gebruiken energie bijzonder effectief. Daarnaast zijn in steden als Johannesburg, Cape Town en Durban duizenden bomen geplant om de broeikasgassen op te vangen.

Voetafdruk
Maar is het genoeg? De ecologische voetafdruk van het wereldkampioenschap 2010 wordt geschat op 2.75 miljoen ton aan CO2. Dat is negen keer meer dan het wereldkampioenschap in 2006 in Duitsland en twee keer meer dan de Olympische Spelen in Beijing.

Kolen
Die gigantische voetafdruk heeft een aantal oorzaken. Zo ligt Zuid-Afrika heel afgelegen en moeten mensen ver reizen. Alle bezoekers samen maken zo’n 7,1 miljoen kilometer om hun teams te kunnen supporteren. En de elektriciteit op de duizenden hotelkamers wordt door middel van kolen in stand gehouden.

Grip
Hoe kan de gigantische CO2-uitstoot in balans worden gebracht? De landelijke overheid doet daar niet al te moeilijk over en schuift het af op de lokale overheden. Maar ook zij krijgen geen grip op de situatie. Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft de landelijke overheid nu vier projecten ontwikkeld die de CO2-uitstoot moet compenseren. Maar de tijd dringt en de maatregelen lijken onhaalbaar.

Greenpeace
Greenpeace maakt zich zorgen. “Zuid-Afrika en de lokale organiserende commissie hebben een grote campagne over het vergroenen van 2010 gelanceerd, maar we hebben nog niets tastbaars gezien,” merkt campagnevoerder van Greenpeace Nkopane Maphiri op.

Het ministerie van milieu laat weten druk bezig te zijn met het ontwikkelen van zaken die de CO2-uitstoot compenseren of reduceren. Maar het lijkt erop dat dat te laat is. Naar alle waarschijnlijkheid kleurt het wereldkampioenschap van 2010 niet groen, maar viezig grijs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd