Wie klaagt over de miljarden euro’s die ons land uitgeeft om de klimaatdoelen te halen, moet vooral verder lezen. De kosten van de opwarming van de aarde zijn namelijk veel en veel groter. Klimaatverandering gaat de wereldeconomie geen miljarden maar biljoenen per jaar kosten. En Europa is net zo goed de pineut.
De wereldwijde klimaatschade wordt geraamd op zo’n 38 biljoen dollar per jaar tegen 2050, en in ieder geval tussen de 19 en 59 biljoen. Dat komt voornamelijk doordat de temperatuur op aarde stijgt, maar ook door meer neerslag of juist droogte en hevigere temperatuurschommelingen. Andere extreme weersomstandigheden zoals stormen en bosbranden zijn nog niet eens meegerekend.
Vooral in Azië en Afrika
“Er wordt een sterke afname van het nationaal inkomen voorzien voor de meerderheid van de wereld, waaronder Noord-Amerika en Europa, maar Zuid-Azië en Afrika worden het zwaarst getroffen”, vertelt hoofdonderzoeker Maximilian Kotz van het Potsdam Institute for Climate Impact Research. “Deze kosten worden veroorzaakt door de impact van klimaatverandering op verschillende factoren die relevant zijn voor economische groei, zoals de omvang van oogsten, arbeidsproductiviteit en infrastructuur.”
Naar schatting levert de wereldeconomie een kleine 20 procent in aan inkomen. “Onze analyse toont aan dat klimaatverandering in de komende 25 jaar gigantische economische schade aanricht in bijna alle landen op de wereld, ook in hoogontwikkelde landen, zoals Duitsland, Frankrijk en de VS”, zegt ook collega Leonie Wenz.
CO2-uitstoot in het verleden
“Deze schade op de korte termijn is een gevolg van onze CO2-uitstoot uit het verleden. We moeten meer doen aan klimaatadaptatie als we iets van die schade willen voorkomen. En we moeten onze emissies drastisch en direct verminderen. Als we dat niet doen, worden de economische verliezen nog groter in de tweede helft van deze eeuw, oplopend tot 60 procent tegen 2100 wereldwijd. Dit toont duidelijk aan dat het veel goedkoper is om ons klimaat te beschermen dan om dat niet te doen en dat is zelfs zonder niet-economische schade mee te rekenen, zoals het aantal doden of het verlies aan biodiversiteit.”
Regionale klimaatschade
Tot nu toe is er voornamelijk gekeken naar de economische schade die klimaatverandering op de lange termijn en op nationaal niveau veroorzaakt als gevolg van jaarlijks stijgende temperaturen. Door ook te kijken naar de laatste studies die de klimaatimpact op economische groei berekenden in meer dan 1600 regio’s wereldwijd in de afgelopen veertig jaar en door te focussen op de komende 26 jaar konden de onderzoekers sub-nationale schade door veranderingen in temperatuur en neerslag heel gedetailleerd voorspellen.
Tegelijkertijd konden ze de grote onzekerheden die gepaard gaan met langetermijnvoorspellingen verminderen. Enerzijds maakten ze daarvoor gebruik van hypermoderne klimaatsimulaties, anderzijds keken ze naar de impact van het klimaat op de economie in het verleden.
Tropen zwaarst getroffen
En helaas gaat het zoals het vaak gaat: degenen die er niets aan kunnen doen, worden het zwaarst getroffen. “Onze studie laat zien hoe ongelijk de klimaatimpact verdeeld is. We vonden bijna overal schade, maar landen in de tropen lijden het meest, omdat het daar al warmer is. Een verdere stijging van de temperatuur is daarom daar het schadelijkst. De landen die het minst schuld hebben aan klimaatverandering, verliezen 60 procent meer aan inkomen dan rijke landen en 40 procent meer dan de landen die veel CO2 uitstoten. Dit zijn ook de landen die het minst goed in staat zijn om zich aan te passen aan de gevolgen”, zegt onderzoeker Anders Levermann.
“Het is aan ons om een beslissing te nemen: structurele verandering richting een duurzaam energiesysteem is nodig voor onze veiligheid en scheelt ons geld. Op de huidige manier doorgaan zal catastrofale gevolgen hebben. De temperatuur op de planeet kan alleen worden gestabiliseerd als we stoppen met het verbranden van olie, gas en steenkool”, klinkt het waarschuwend.