Wie denkt dat vogels alleen maar kwetteren, heeft het mis. Nieuw onderzoek toont aan dat de dieren nog een communicatiemiddel hebben: geuren. En dat die geuren belangrijk zijn, blijkt wel uit het feit dat de meest welriekende vogels het meeste nageslacht krijgen.
Nabij de staart van een vogel bevinden zich klieren die olie afgeven. De vogels halen die olie met hun snavels daar weg en verspreiden deze over hun lichaam. Lang werd gedacht dat de olie – die een bepaalde geur verspreidt – de veren van de vogels sterker moest maken. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat de olie nog een andere functie heeft.
“Het onderzoek laat zien dat er een sterk verband is tussen de geur van vogels aan het begin van het broedseizoen – als de vogels een partner kiezen – en de mate waarin de vogels zich succesvol voortplanten,” vertelt onderzoeker Danielle Whittaker. Mannetjes die mannelijker ruiken en vrouwtjes die vrouwelijke ruiken, blijken zich succesvoller voort te planten.
De resultaten zijn best verrassend. Lang dachten onderzoekers dat vogels bij de keuze voor een partner op twee dingen afgingen: geluiden en uiterlijk. Maar nu blijkt dat geuren ook een rol spelen. “Vrouwtjes kiezen niet alleen op basis van geuren met welk mannetje ze gaan paren, maar vaak selecteren ze ook verschillende mannetjes om hun jongen op te voeden.” Waarschijnlijk vertellen de geuren de vogels onder meer iets over de gezondheid, hormonale toestand en genetische achtergrond van soortgenoten.