Wellicht een verband tussen persoonlijkheid en levensduur

Niet alleen genen die invloed hebben op onze fysieke gesteldheid, maar ook genen die onze persoonlijkheid bepalen, hebben wellicht invloed op onze levensduur.

Dat stellen wetenschappers van het Albert Einstein College of Medicine. Ze baseren hun conclusie op gegevens uit het Longevity Genes Project. Voor dat project worden 500 Asjkenazische Joden die ouder zijn dan 95 jaar gevolgd. Ook wordt een deel van hun nageslacht vanwege het project in de gaten gehouden. De keuze voor Joden is een logische: omdat ze genetisch gezien sterk op elkaar lijken, zijn afwijkingen sneller op te sporen.

Optimisten
Tijdens dit onderzoek richtten de wetenschappers zich op 243 van deze ouderen. Hun gemiddelde leeftijd was 97,6 jaar en 75 procent van de ouderen was van het vrouwelijke geslacht. “Toen we de persoonlijkheid van deze 243 mensen bestudeerden, ontdekten we dat ze overduidelijk positief tegen het leven aankijken,” stelt onderzoeker Nir Barzilai. “De meesten waren uitgaand, optimistisch en gemakkelijk in de omgang. Ze vonden lachen een heel belangrijk onderdeel van het leven en hadden een groot sociaal netwerk.” Ook bleken de proefpersonen hun emoties niet op te kroppen, maar veel liever te tonen.

WIST U DAT…

Verband
De positieve instelling van de ouderen was zo opvallend dat onderzoekers vermoeden dat er een verband is tussen hun hoge leeftijd en de persoonlijkheid. Een lang leven zou niet alleen mogelijk worden gemaakt door fysieke kenmerken, maar ook door een bepaalde persoonlijkheid die ervoor zorgt dat mensen optimistisch en uitgaand zijn en graag actief deel blijven nemen aan activiteiten. “Onze resultaten suggereren dat honderdjarigen bepaalde persoonlijkheidskenmerken delen en dat op genen gebaseerde aspecten van die persoonlijkheid een belangrijke rol spelen in het behouden van een goede gezondheid en het bereiken van zo’n hoge leeftijd.”

Meer onderzoek is hard nodig. Er zijn namelijk nog genoeg vragen. “Er is bewijs dat de persoonlijkheid tussen ons zeventigste en honderdste verandert, dus we weten niet of deze honderdjarigen deze persoonlijkheidskenmerken hun hele leven hebben gehad.” Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Aging.

Bronmateriaal

""Personality Genes" May Help Account for Longevity" - Einstein.yu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Juhan Sonin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd