Welke bacteriën in uw darmen wonen, is afhankelijk van uw woonplek

buik

De samenstelling van uw darmflora is afhankelijk van uw woonplek. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Zo hebben mensen die op noordelijke breedte wonen meer bacteriën in hun darmen die de kans op obesitas vergroten.

Onderzoekers bestudeerden de darmbacteriën van meer dan duizend mensen wereldwijd. Ze richtten zich daarbij met name op de bacteriëngroepen Firmicutes (vooral te vinden in de darmen van mensen met overgewicht) en Bacteroidetes (vooral te vinden in slanke mensen).

De onderzoekers ontdekten dat de woonplaats van mensen invloed had op de bacteriën in hun darmen. De proportie Firmicutes-bacteriën nam toe en de proportie Bacteroidetes-bacteriën nam af naarmate mensen noordelijker woonden. Het maakte daarbij niet uit van welk geslacht of welke leeftijd de onderzochte proefpersonen waren. “Deze observatie is best cool,” vindt onderzoeker Michael Worobey. “Maar het is niet duidelijk waarom we dit verband zien. Er is iets geweldigs en vreemds aan de hand met het microbioom.”

Een mogelijke verklaring voor het verschil tussen mensen op het noordelijk en zuidelijk halfrond is te vinden in ons verleden. “Mensen denken dat obesitas iets slechts is, maar in het verleden was dikker worden en meer energie uit het dieet halen misschien wel belangrijk om op koude plekken te kunnen overleven,” merkt onderzoeker Taichi Suzuki op. Hij wijst daarbij op de theorie dat bacteriën die verband houden met obesitas ons helpen om meer energie uit voedsel te halen. “Het suggereert dat wat wij ‘gezonde microbiota’ noemen van gebied tot gebied verschilt.”

Bronmateriaal

"Geographic variation of human gut microbes tied to obesity" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joey Yee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd