Welk experiment moet Mars One’s lander meenemen? Jij mag kiezen!

  marsone

  In 2018 stuurt Mars One een lander naar Mars. En nu heeft de private ruimtevaartorganisatie tien projecten geselecteerd die wellicht met die lander mee mogen. Het publiek mag nu kiezen welke van deze projecten daadwerkelijk naar de rode planeet gaat.

  Universiteiten wereldwijd leverden 35 mogelijke projecten aan. Daarvan zijn nu tien finalisten bekend gemaakt. Eén van deze projecten zal zich straks daadwerkelijk op de rode planeet ontvouwen. Welke? Dat is aan het publiek. Binnenkort kan dat gaan stemmen, waarna op 5 januari een winnaar bekend zal worden gemaakt. Het is voor het eerst dat het grote publiek bepaalt welke lading een Marslander met zich mee draagt.

  Maar waar kun je uit kiezen? “Het zou heel interessant zijn om elk project te zien vertrekken naar Mars,” stelt Arno Wielders namens Mars One. ” Hij noemt elk project “uniek en creatief”. Terecht? Oordeel zelf! Dit zijn de tien finalisten:

  Cyano Knights
  Duitse onderzoekers zijn van plan om cyanobacteriën naar Mars te sturen. Die bacteriën moeten koolstofdioxide in de atmosfeer van Mars om gaan zetten in zuurstof.

  Mars Micro-Greenhouse
  Een Engels team wil een klein kasje naar Mars sturen en proberen om aan te tonen dat het mogelijk is om kleine planten op Mars te verbouwen, zonder dat daar heel veel materialen afkomstig van de aarde voor nodig zijn.

  Meer

  Meer weten over de verschillende experimenten waar je uit kunt kiezen? Klik hier!

  IHISS
  Amerikaanse onderzoekers willen testen of materialen die van nature op Mars voorkomen wellicht geschikt zijn als grondstof voor een schild. Dat schild moet de toekomstige bemande basis op Mars beschermen tegen onder meer straling en extreme temperaturen.

  Urine Greenbox
  Een ander team wil een systeem testen dat urine omzet in schoon water en waterstof.

  HELENA
  De Australiërs willen demonstreren dat het mogelijk is om zuurstof te halen uit water dat in de Marsbodem zit. Ze willen dat doen door middel van elektrolyse.

  MARA-DS
  Een ander Amerikaans team wil achterhalen hoe het zit met de kosmische straling en zonnedeeltjes op het oppervlak van Mars. Die informatie is nuttig wanneer we een inschatting moeten maken van de risico’s die een langdurig verblijf op Mars met zich meebrengen en willen achterhalen hoe we ons het beste tegen die risico’s kunnen beschermen.

  PECR
  Indiase onderzoekers willen CO2 met behulp van zonne-energie omzetten in een nuttige stof. Zie het als een soort kunstmatige fotosynthese.

  SEED
  Een internationaal team bestaande uit Portugezen, Nederlanders en Spanjaarden willen de eerste planten op Mars laten groeien.

  MIDDAS
  Weer een ander Amerikaans team wil achterhalen of er ijswater te vinden is onder de Marslander.

  SPARC
  Een ander team ziet meer heil in een onderzoek naar het weer op Mars. Ze willen temperatuur- en drukmetingen uitvoeren en onder meer wolken en stofstormen filmen.

  Welke vind jij het meest veelbelovend? Laat het ons hieronder weten!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd