Wek al lopend energie op met dit nieuwe apparaatje

Een nieuwe uitvinding kan batterijen (voor kleine apparaten) wel eens overbodig maken: voortaan wekt u de energie gewoon zelf direct op. En wel met uw knieën.

Engelse onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld dat energie uit uw bewegingen haalt. Het apparaatje past precies aan de buitenkant van de knie.

Apparaat
Hoe werkt het? Het apparaatje is rond en bestaat uit een ring (aan de buitenkant) en een centraal deel met daaraan vier ‘armen’. Wanneer mensen lopen, gaat de buitenste ring draaien. Deze buitenste ring telt 72 kleine uitstulpingen. Deze bewegen langs de vier armen en die gaan daardoor trillen. Die trillingen worden vervolgens weer omgezet in energie.

Foto: Michele Pozzi et al 2012 Smart Mater. Struct. 21 075023 doi:10.1088/0964-1726/21/7/075023.
Knie
Dat ervoor gekozen is om het apparaatje op de knie te plaatsen, is niet heel verwonderlijk. Tijdens het lopen verandert de hoek van de knie namelijk sterk. Het maakt daarbij niet uit hoe hard u loopt. En die veranderende hoek stelt het apparaatje in staat om veel energie op te wekken.

Milliwatt
Op dit moment is het apparaatje in staat om ongeveer 2 milliwatt op te wekken. Maar de onderzoekers verwachten dat nog wel op te kunnen krikken naar 30 milliwatt. Dat schrijven ze in het blad Smart Materials and Structures.

Soldaten
Maar wat kunnen we met dat kleine beetje energie doen? Best veel. Zo zou het gebruikt kunnen worden om sensoren in het lichaam van energie te voorzien. Ook soldaten kunnen gebaat zijn bij de uitvinding: zij slepen tijdens een tocht te voet nu vaak vele kilo’s aan batterijen mee. In de toekomst kunnen ze wellicht al lopend energie opwekken.

En zo’n apparaatje in de knie hoeft ook niet duur te zijn. De onderzoekers verwachten dat het apparaatje wanneer het op grote schaal geproduceerd wordt nog geen 13 euro kost.

Bronmateriaal

"Power-generating knee strap hints at end for batteries" - IOP.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig uit Michele Pozzi et al 2012 Smart Mater. Struct. 21 075023 doi:10.1088/0964-1726/21/7/075023.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd