Weinig lichaamsvet? Toch kans op hartziekte!

Mensen die weinig lichaamsvet hebben, hebben daarmee niet automatisch een kleinere kans op diabetes en hartziekten, zo blijkt.

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat ervoor zorgt dat mensen weinig lichaamsvet hebben, maar tegelijkertijd een groter risico op diabetes en hartziekten lopen. “Mensen, vooral mannen, met een specifieke vorm van dit gen hebben een grotere kans op een lager vetpercentage, maar ook een grotere kans op hartziekten en diabetes type 2,” zo legt onderzoeker Douglas Kiel uit.

WIST U DAT…

een Egyptische prinses de oudste mens met een hartziekte is?

Het zijn dus niet alleen mensen met overgewicht die een grotere kans hebben op deze veelvoorkomende ziekten. De onderzoekers concluderen dat na een onderzoek onder 75.000 mensen. Ze zochten naar genen die het vetpercentage bepaalden. Ze ontdekten dat het gen IRS1 ervoor zorgt dat mensen minder vet hebben. Maar dit gen bleek ook te zorgen voor ongezonde hoeveelheden cholesterol en glucose.

Het gen blijkt vet onder de huid wel te verminderen, maar het slechte vet rondom organen te laten zitten. Waarschijnlijk zijn mensen met dit gen minder goed in staat om vet veilig onder de huid op te slaan en slaan ze het daarom ergens anders op. En op andere plekken kan het organen in de weg zitten.

Bovenstaande foto is gemaakt door Eric Rice (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd