Weggestopte studie naar ‘perverse pinguïns’ herontdekt

Het schaamrood liep dr. George Levick in 1915 op de kaken toen hij het seksleven van de Adéliepinguïn bestudeerde. Nu, bijna 100 jaar later, zijn zijn aantekeningen eindelijk gepubliceerd.

Levick maakte deel uit van de beroemde Britse expeditie naar de zuidpool: Terra Nova. Hij greep het bezoek aan om de Adéliepinguïn eens van dichtbij te bestuderen. Zo noteerde hij bijvoorbeeld wanneer de allereerste Adéliepinguïn op de zuidpool aankwam. Maar ook het seksleven van de Adéliepinguïn had Levicks interesse. Maar wat hij zag toen hij dat seksleven bestudeerde, schokte hem.

Boven: Levick. Foto: © Scott Polar Research Institute. Onder: zijn aantekeningen. Foto: Natural History Museum Tring.
In het Grieks
Hij was zo geschokt dat hij zijn aantekeningen over het seksleven van de pinguïns niet in het Engels, maar in het Grieks opschreef. Zo maakt hij melding van homoseksueel gedrag, mannetjes die seks hebben met dode vrouwtjes en seksueel misbruik van jonge pinguïns.

Publiceren
Na de expeditie gebruikte Levick zijn aantekeningen om wetenschappelijke papers te schrijven. Maar het paper over het seksuele gedrag van de Adéliepinguïn werd nooit gepubliceerd. Het vier pagina’s tellende paper verdween zelfs. Maar nu heeft curator Douglas Russell het teruggevonden. Het bevond zich in het Natural History Museum in Tring. Russell publiceerde het paper van Levick alsnog. Het is zojuist verschenen in het blad Polar Record. “Ik ben heel blij dat de studie, 97 jaar nadat Levick het probeerde te publiceren, alsnog is gepubliceerd,” stelt Russell.

Geschokt
Dat Levick geschokt was door wat hij zag, is logisch, zo benadrukt Russell. “Levicks aantekeningen waren hun tijd tientallen jaren vooruit.” Levick toetste het gedrag van de pinguïns aan de hand van de morele regels die wij mensen erop nahouden. Dat was heel gebruikelijk in die tijd. Vandaar dat het gedrag hem schokte, zoals homoseksueel gedrag onder mensen in die tijd ook als schokkend werd gezien.

Tegenwoordig
Vandaag de dag zijn zijn aantekeningen lang niet zo schokkend meer. Er zijn de afgelopen tijd verschillende soorten ontdekt die er homoseksueel gedrag op nahouden. En dat pinguïns soms seks hebben met dode soortgenoten, is goed te verklaren. De pinguins zien alleen maar een vrouwtje dat op een leeftijd is waarop ze voor nageslacht kan zorgen. Ze raken dus niet opgewonden door het feit dat er een dood vrouwtje ligt, maar worden enkel gedreven door het verlangen om met een vrouwtje dat op de juiste leeftijd is, jongen te krijgen.

De aantekeningen van Levick zijn de komende tijd te bezichtigen in het Natural History Museum.

Bronmateriaal

"Penguin sex habits study rediscovered at Museum" - NHM.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd