Weer zwaartekrachtsgolven gedetecteerd: dit keer van twee relatief lichte zwarte gaten!

De zwarte gaten zijn slechts 7 en 12 keer zwaarder dan de zon.

Met die mededeling komen de onderzoekers achter de LIGO- en Virgo-detectoren op de proppen. Het is de vijfde keer dat onderzoekers zwaartekrachtsgolven van twee samensmeltende zwarte gaten hebben opgevangen. Toch is deze detectie bijzonder: nog niet eerder werden zwaartekrachtsgolven opgevangen van zwarte gaten zo licht als deze.

Rekenen
De twee zwarte gaten smolten op een afstand van zo’n 1000 miljoen lichtjaar van de aarde samen. En daarbij ontstond één nieuw zwart gat dat achttien keer zwaarder is dan de zon. Even rekenen leert dat bij de samensmelting van de 7 en 12 zonsmassa’s zware zwarte gaten dus één zonsmassa aan materiaal als zwaartekrachtsgolven is uitgezonden.

Over zwaartekrachtsgolven
Einstein voorspelde al dat ze bestonden en in 2016 werden ze voor het eerst ontdekt: zwaartekrachtsgolven, oftewel rimpelingen in de ruimtetijd die ontstaan na heftige gebeurtenissen in het universum. Meer weten over de lange zoektocht naar deze zwaartekrachtsgolven, hoe we ze nu eigenlijk precies kunnen spotten en waarom ze zo belangrijk zijn? Klik hier!

Aandacht verdelen
De zwaartekrachtsgolven werden al op 8 juni 2017 gedetecteerd. Maar er is bewust voor gekozen om deze nu pas bekend te maken. Er waren namelijk twee andere ontdekkingen die de aandacht van onderzoekers opeisten. We hebben het dan natuurlijk over de zwaartekrachtsgolven die in augustus door drie detectoren werden gespot en eveneens veroorzaakt werden door twee samensmeltende zwarte gaten. En kort daarop werden voor het eerst de zwaartekrachtsgolven van twee botsende neutronensterren gedetecteerd. Door al die opwinding bleef de ontdekking van 8 juni dus even op de plank liggen. Maar nu is ook deze detectie uitgeplozen en klaar voor publicatie.

En daarmee komt het totale aantal zwaartekrachtsgolven dat tot op heden is ontdekt, op zes: vijf keer werden ze veroorzaakt door samensmeltende zwarte gaten en één keer door botsende neutronensterren. En er zit nog veel meer in het verschiet. Op dit moment krijgen de LIGO- en Virgo-detectoren een upgrade, waarna ze nog gevoeliger zullen zijn. Naar verwachting gaan ze in het najaar van 2018 weer jagen op zwaartekrachtsgolven. Tot die tijd zullen de detectoren wel zo af en toe getest worden en onderzoekers sluiten niet uit dat tijdens die testruns ook nog zwaartekrachtsgolven worden ontdekt.

Bronmateriaal

"Zwaartekrachtgolven gedetecteerd van twee relatief licht versmeltende zwarte gaten" - Astronomie

Afbeelding bovenaan dit artikel: LIGO / Caltech / MIT / Sonoma State (Aurore Simonnet)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd