Weer op Venus is spannender dan gedacht

Het weer op Venus is eigenlijk altijd hetzelfde. Maar in de hogere sferen blijken wel spannende variaties voor te komen.

Seizoenen heeft de planeet eigenlijk niet. De temperatuur is er redelijk stabiel. En omdat er vrijwel geen water op de planeet voorkomt, regent het er ook niet. Klinkt heel saai. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat het weer op Venus toch niet zo saai is als gedacht. In de mesosfeer en thermosfeer gebeuren namelijk wel heel spannende dingen.

WIST U DAT…

Temperatuur
Tenminste: in de ogen van astronomen gebeuren hier spannende dingen. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat de temperaturen hier nog wel eens willen verschillen.

Polen
Boven de polen van Venus is de lucht over het algemeen kouder dan de lucht boven de evenaar. Maar soms draait die hele situatie zichzelf om. Temperaturen kunnen zelfs binnen enkele dagen tijd met tientallen graden stijgen of juist dalen, zo ontdekten de wetenschappers.

Hoe dat komt, is onduidelijk. De variaties spelen zich boven het wolkendek van Venus af. Ze bevinden zich op zo’n hoogte dat ook zonneactiviteit invloed op de situatie kan hebben. Maar of dat ook de oorzaak is van deze variaties moet uit nader onderzoek blijken.

Bronmateriaal

"Venus Weather Not Boring After All, NASA/International Study Shows" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd