Weer beïnvloedt hoe lang en met wie u belt

Een opvallend onderzoek van de universiteit van Newcastle wijst erop dat het weer invloed heeft op hoe lang we met mensen bellen, hoeveel mensen we bellen en wie we precies bellen.

De onderzoekers bestudeerden het belgedrag van 1,3 miljoen bezitters van een mobiele telefoon. Ze letten niet alleen op hoe lang gesprekken duurden, maar ook op hoeveel verschillende mensen de bellers belden en welke relatie ze met die mensen hadden.

Hitte
Het onderzoek levert opvallende resultaten op. Bij slecht weer (kou, regen of extreme hitte) belden mensen veel langer. Maar het aantal mensen waarmee ze belden, nam af. Ook belden mensen bij zulk weer veel vaker met mensen die ze heel dierbaar waren (beste vrienden en familie) dan met mensen die wat verder van ze vandaan stonden.

Nut
Hoewel interessant rijst natuurlijk onmiddellijk de vraag wat het nut van dit onderzoek nu precies is. “Het feit dat mobiele telefoons een onmisbaar deel van het leven van heel veel mensen zijn geworden, betekent dat ze ons de mogelijkheid bieden om menselijk gedrag en sociale dynamiek te bestuderen,” legt onderzoeker Santi Phithakkitnukoon uit. “Het is bekend dat weer invloed heeft op het menselijk gedrag. Onze stemming, gezondheid en hoe actief we zijn, varieert met het weer. “Ons onderzoek suggereert dat een verslaving aan de mobiele telefoon ook vatbaar is voor veranderingen in het weer. We ontdekten dat het bel-wie-dan-ook-gedrag bij slecht weer afneemt en er langer met goede vrienden en familie wordt gebeld.”

De onderzoekers keken ook waar de bellers zich bevonden. Ze ontdekten dat veel mensen nooit verder dan twintig kilometer van de mensen met wie ze het vaakst belden (en dus de sterkste banden hadden) verwijderd waren. In dichtbevolkte gebieden was die afstand nog kleiner: zeven kilometer. “In tegenstelling tot een vaste telefoon die mensen vaak delen, is een mobiele telefoon een persoonlijk apparaat dat bij een individu hoort, dus het geeft ons een accurater beeld van de sociale netwerken van mensen. Maar belangrijker nog: we weten de locatie van mobiele telefoons en dat stelt ons in staat om een beeld te krijgen van hoe mensen ten opzichte van hun relaties met vrienden en familie leven en reizen. Als we deze informatie kunnen gebruiken om een beeld te krijgen van de bewegingen van mensen – de plaatsen die ze tijdens hun dagelijkse reizen bezoeken – kunnen we dit gebruiken om onze steden en transportsystemen van de toekomst beter vorm te geven.”

Bronmateriaal

"Close call – bad weather drives up phone calls to our nearest and dearest" - NCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mirko (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd