We zijn er bijna: Beresheet landt vandaag op de maan!

Het spannende moment komt steeds dichterbij.

Vandaag is de grote dag: Beresheet, de eerste commerciële maanlander, zal vandaag op de maan gaan landen! Hiermee schrijft Israël geschiedenis. Want nog nooit eerder is het een private organisatie gelukt om voet op de maan te zetten. Het team maakt op Twitter bekend dat vanavond de landing ingezet zal worden.

Grote stap
Als het lukt, is dit een enorm grote stap. Het betekent namelijk dat de ruimte niet langer het domein is van door overheden gefinancierde ruimtevaartorganisaties, maar dat ook kleinere commerciële ruimtevaartuigen naar de maan kunnen afreizen. Daarnaast konden tot nu toe alleen nog de Verenigde Staten, Rusland en China zeggen dat ze naar de maan zijn geweest. Maar nog even, en ook Israël kan zich bij dit prestigieuze rijtje voegen.

Manoeuvre
Gisteren voerde Beresheet nog een laatste manoeuvre uit. Hiermee kwam de maanlander in een elliptische baan rond de maan terecht, waarbij hij de maan op het dichtste punt tot zo’n 15 – 17 kilometer nadert, en op het verste punt 200 kilometer van de maan verwijderd is. Tijdens deze manoeuvre werden de motoren voor 32 seconden gestart en verbruikten 5 kilogram brandstof. Alles verliep volgens het boekje.

Beresheet voltooit nu elke twee uur een rondje rond onze natuurlijke satelliet. Vanavond wordt het startschot gegeven om daadwerkelijk naar het maanoppervlak af te dalen. Benieuwd hoe dit gaat verlopen? Stay tuned!

Bronmateriaal

"SpaceIL"

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceIL

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd