We zijn alweer door ons eco-budget heen!

De mens consumeert meer en sneller dan ooit. Dat blijkt uit calculaties van de denktank New Economics Foundation (NEF). De organisatie berekent elk jaar hoeveel natuurlijke grondstoffen we verbruiken en hoeveel de aarde ons kan bieden. De dag waarop we meer verbruiken dan de aarde heeft, is Earth Overshoot Day. En die valt dit jaar waarschijnlijk een maand eerder dan vorig jaar.

Wanneer we het over natuurlijke grondstoffen hebben, dan moet u denken aan voedsel, maar ook olie en andere natuurlijke bronnen. De aarde biedt deze aan, maar er komt een moment dat wij jaarlijks meer verbruiken dan de aarde in een jaar tijd opbrengt. En dat heeft grote gevolgen. Dan gaat onze consumptiedrang namelijk ten koste van bijvoorbeeld belangrijke ecosystemen zoals regenwouden en oceanen.

Voorspelling
Het moment waarop wij ons eco-budget overschrijden, gaat al enkele jaren de geschiedenis in als Earth Overshoot Day. Vorig jaar viel deze dag op 23 september. Toen verbruikten we in geheel 2009 veertig procent teveel. Op basis van de huidige voorspellingen (we hebben tot op dit moment 97 procent verbruikt) zou Earth Overshoot Day 2010 al op 21 augustus vallen.

China
Dat betekent dat we dit jaar vroeg en ruim over ons eco-budget heengaan. NEF denkt wel te weten waarom. Met name ontwikkelende landen als China verbruiken steeds meer vlees, olie en andere goederen die extreem veel energie kosten. Maar ook zogenaamde rijke en groene landen dragen hun steentje bij. Wereldwijd lijkt de consument steeds meer te verlangen.

Zwart
Nu we in krap acht maanden ons eco-budget hebben opgebruikt, kleurt de rest van 2010 ecologisch gezien zwart. Alles wat we de rest van dit jaar nog verbruiken, wordt ten koste van de aarde geproduceerd, zo concluderen deskundigen.

Niet alleen de overheden, maar juist consumenten zouden zich zorgen moeten maken, vindt Mathis Wackernagel van de organisatie Global Footprint Network. “Als je je gehele inkomen er in acht maanden doorheen jaagt dan zou je je extreem veel zorgen maken,” meent hij. “Deze situatie is echter niet minder ernstig. Klimaatverandering, het verlies van de biodiversiteit, ontbossing en een tekort aan water en voedsel: het zijn allemaal signalen die aangeven dat we onze consumpties niet langer op basis van krediet kunnen verkrijgen.”

Bronmateriaal

"Mankind is using up global resources faster than ever" - Telegraph.co.uk
"Earth's Overdraft Notice" - Nachhaltigwirtschaften.net
"Earth Overshoot Day" - Footprintnetwork.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd