We zien ze niet, maar voelen ze wel: uw vingers kunnen ook nano-rimpels waarnemen

vingers

Nieuw onderzoek toont aan dat onze vingers veel gevoeliger zijn dan gedacht. Ze zijn zelfs in staat om rimpeltjes van dertien nanometers hoog te voelen. “Dat betekent dat je wanneer je vinger zo groot zou zijn als de aarde nog steeds het verschil tussen huizen en auto’s zou kunnen voelen,” aldus onderzoeker Mart Rutland.

Hij en zijn collega’s trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze lieten geblinddoekte proefpersonen hun vinger over verschillende oppervlakken bewegen. Sommige oppervlakken waren werkelijk glad. Andere oppervlakken zagen er glad uit, maar hadden in werkelijkheid nano-rimpels. De proefpersonen moesten hun vinger over de verschillende oppervlakken bewegen en vaststellen of ze een verschil merkten tussen twee oppervlakken (een glad en gerimpeld oppervlak).

Onderscheid
De proefpersonen bleken onderscheid te kunnen maken tussen gladde oppervlakken en oppervlakken met ribbels met een amplitude van dertien nanometers. “We ontdekten dat een mens een bobbel ter grootte van een heel groot molecuul kan voelen,” stelt Rutland.

Doorbraak
Het is een doorbraak, vindt Rutland. De ontdekking wijst erop dat we met onze vingers meer kunnen waarnemen dan gedacht. Rutland vergelijkt het graag met ons zicht: “Het is alsof we zojuist ontdekt hebben dat we kleuren kunnen waarnemen.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs nano-bloemen hebben ‘gekweekt’?

Maar welke implicaties heeft dit onderzoek nu precies? Nu we weten dat onze vingers onderscheid kunnen maken tussen oppervlakken die op nanoschaal van elkaar verschillen (maar als we ernaar kijken dus hetzelfde zijn), kunnen we wellicht touchscreens ontwikkelen die er glad uitzien, maar anders aanvoelen. “Het stelt ons bijvoorbeeld in staat om bepaalde delen van een touchscreen op een smartphone zo te ontwerpen dat deze anders aanvoelen.” Zo zou een plastic touchscreen zo kunnen worden aangepast dat het voelt alsof het gemaakt is van hout of stof.” Ook zouden bepaalde verpakkingen zo kunnen worden aangepast dat ze anders voelen. Een verpakking van shampoo zou bijvoorbeeld aan kunnen voelen als glad en zacht haar. Wellicht kan zelfs de shampoo die erin zit zo worden aangepast dat deze de wijze waarop ons haar aanvoelt, verandert.

Bronmateriaal

"Potential for touch screens found at your fingertips" - KTH.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jessica (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd