We reageren sneller als verkeersbord spannender is

  bord13

  Om een automobilist snel in beweging te krijgen, moeten verkeersborden zelf wat meer actie vertonen. Dat blijkt uit onderzoek. Een bord met een dynamische afbeelding versnelt de reactietijd van een bestuurder aanzienlijk.

  Dat stellen Amerikaanse onderzoekers. “Een bord dat meer beweging suggereert, geeft de waarnemer het idee dat de risico’s groter zijn, waardoor deze beter oplet en sneller stopt,” legt onderzoeker Ryan Elder uit. “Als je iemands aandacht wilt trekken, heb je verkeersborden nodig die dynamischer zijn.”

  Rennen versus lopen
  Bij ‘dynamische verkeersborden’ kun je bijvoorbeeld denken aan een bord waarop schoolkinderen rennen in plaats van lopen. “Als de figuren lijken te wandelen, dan maakt je brein zich er niet druk over dat ze zomaar de weg op kunnen schieten. Maar als ze rennen, dan kun je je voorstellen dat ze zich opeens voor je auto bevinden.”

  Simulator
  Elder en zijn collega’s trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze zetten een aantal proefpersonen in een simulator en lieten ze in verschillende verkeerssituaties dynamische en minder dynamische verkeersborden zien. De dynamiek op de verkeersborden bleek daadwerkelijk een verschil te maken. Als een verkeersbord een dynamische afbeelding liet zien, reageerden automobilisten wanneer nodig gemiddeld vijftig milliseconden sneller dan wanneer een verkeersbord een weinig dynamische afbeelding toonde. Vijftig milliseconden lijkt misschien weinig, maar het kan soms net het verschil maken tussen leven en dood, zo benadrukken de onderzoekers.

  De wetenschappers keken tevens met behulp van technologie die de bewegingen van ogen volgt hoelang het duurt voordat iemand een verkeersbord opmerkt. Uit dat experiment blijkt dat we een verkeersbord sneller opmerken als het een dynamische afbeelding laat zien. “Dingen die lijken te bewegen, bewegen ook in ons brein. Onze hersenen willen de beweging die in een afbeelding te zien is, voortzetten en dat heeft belangrijke consequenties.” De onderzoekers pleiten ervoor om meer verkeersborden met dynamische afbeeldingen in te zetten. Het zou kunnen leiden tot minder verkeersslachtoffers.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd