We nemen kleinere hapjes bij sterke geur

Als voedsel een hele sterke geur heeft dan nemen we kleinere hapjes en eten we er wellicht minder van. Dat blijkt uit onderzoek.

Het lijkt erop dat Nederlandse onderzoekers een manier gevonden hebben om ervoor te zorgen dat mensen minder eten. Namelijk: voedsel sterkere geuren meegeven.

De wetenschappers gaven proefpersonen een soort pudding. De proefpersonen bepaalden zelf hoeveel ze ervan aten: wanneer ze op een knopje drukten, kregen ze wat. Terwijl de proefpersonen aten, werden geuren direct in hun neus aangebracht.

WIST U DAT…

Wanneer proefpersonen sterke geuren roken, namen ze aanzienlijk kleinere hapjes. De happen waren dan vijf tot tien procent kleiner, zo is binnenkort in het blad Flavour te lezen. Dat is wel logisch: wanneer we kleinere hapjes nemen, komen ook minder geuren vrij. Dus bij sterke geuren kan het prettig zijn om het wat rustiger aan te doen. Hoewel uit het onderzoek niet naar voren komt of de mensen ook echt minder aten, is het wel aannemelijk dat dat het geval is. Kleinere hapjes geven mensen namelijk vaak sneller het gevoel dat ze vol zitten. In de toekomst kan het serveren van kleinere porties in combinatie met sterker geuren ervoor zorgen dat mensen minder eten en toch een ‘vol’ gevoel aan een maaltijd overhouden. Dat zou mensen kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Bronmateriaal

"How the smell of food affects how much you eat" - Biomedcentral.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeff Meyer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd