Nieuw onderzoek suggereert dat een meteoriet die in 2000 in Canada landde afkomstig is uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Het zou een primeur zijn.
In 2000 explodeert in de atmosfeer boven British Columbia (Canada) een meteoroïde. Fragmenten ervan landen op het bevroren meer Tagish Lake en worden al snel gevonden en geanalyseerd. Wetenschappers concluderen dat de fragmenten bijzonder zijn. Ze lijken nauwelijks op de meteorieten die eerder op aarde zijn teruggevonden en veelal afkomstig waren uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. En het lijkt dan ook aannemelijk dat de meteoriet een andere oorsprong kent. Maar waar komt deze dan vandaan?
Kuipergordel
In een nieuw paper komen onderzoekers met een opwindende hypothese. Ze stellen dat de meteoriet afkomstig is uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel: de Kuipergordel. Dit is een ‘gordel’ die bestaat uit miljarden komeetachtige objecten en nog voorbij Neptunus ligt. De afstand tussen die gordel en de zon is ongeveer dertig tot vijftig keer groter dan de afstand tussen de zon en de aarde.
Getouwtrek
Hoe komt een steen afkomstig uit zo’n afgelegen deel van het zonnestelsel op aarde terecht? Simpel, zo stellen de onderzoekers. Door wat getouwtrek tussen planeten, waaronder wellicht een exemplaar dat inmiddels uit het zonnestelsel is geschopt.
Simulaties
Simulaties laten zien dat de verplaatsing van de grote planeten in ons zonnestelsel (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) ervoor gezorgd kan hebben dat gesteenten aan de rand van ons zonnestelsel richting de planetoïdengordel werden geslingerd. En vanuit die planetoïdengordel zouden sommige van die gesteenten vervolgens op aarde zijn geland. Dat hele scenario wordt nog waarschijnlijker als de onderzoekers er in hun simulaties vanuit gaan dat het zonnestelsel ooit vijf grote planeten telde. Dat lijkt een beetje valsspelen, maar dat is het niet. Er zijn namelijk aanwijzingen dat ons zonnestelsel ooit een vijfde grote planeet telde (ongeveer net zo groot als Neptunus) die door Jupiter uit ons zonnestelsel is gegooid.
Als de onderzoekers het bij het juiste eind hebben, zijn de Tagish Lake-fragmenten zeker bijzonder. Nog niet eerder hebben onderzoekers namelijk een steen met dezelfde samenstelling als Kuipergordelobjecten in handen gehad.