‘We kunnen geen aliens vinden, omdat ze al zijn uitgestorven’

Waarom kunnen we geen buitenaards leven vinden? Omdat leven op andere planeten maar kort kan bestaan en snel uitsterft, aldus onderzoekers.

Wetenschappers vermoeden dat er in onze Melkweg alleen al miljarden leefbare planeten te vinden zijn. Je zou dan ook verwachten dat we al snel op een buitenaards wezen moeten stuiten. Maar dat is tot op heden niet gebeurd. Waar zitten die aliens toch?

ET is dood
Wetenschappers van de Australian National University komen met een mogelijke verklaring voor het feit dat we nog steeds geen kennis hebben gemaakt met ET. ET is dood. “Het universum is waarschijnlijk gevuld met leefbare planeten, dus veel wetenschappers denken dat het moet wemelen van de aliens,” vertelt onderzoeker Aditya Chopra. “Jong leven is echter zo kwetsbaar, dat we denken dat het zelden snel genoeg evolueert om te kunnen overleven.”

“Jong leven is zo kwetsbaar, dat we denken dat het zelden snel genoeg evolueert om te kunnen overleven”

Instabiele systemen
“De meeste planetaire systemen zijn niet stabiel. Om een leefbare planeet te produceren, moeten levensvormen broeikasgassen zoals water en koolstofdioxide reguleren om de oppervlaktetemperatuur stabiel te houden.” Dat is wat levensvormen op aarde waarschijnlijk gedaan hebben. “Leven op aarde speelde waarschijnlijk een leidende rol in het stabiliseren van het klimaat van de planeet,” vertelt onderzoeker Charley Lineweaver.

De aarde, Venus en Mars
De onderzoekers wijzen erop dat zo’n vier miljard jaar geleden in ons zonnestelsel meerdere leefbare planeten te vinden waren: de aarde, maar ook Venus en Mars waren mogelijk leefbaar. Maar ongeveer een miljard jaar nadat Venus en Mars waren ontstaan, trad er een – fatale – verandering op. Venus werd een broeikas en Mars werd ijskoud. Als er al leven op de twee planeten was ontstaan, dan moet het ergens in die periode – nog voor het in staat was om het klimaat te reguleren – het veld hebben geruimd.

“In feite wordt klimaatverandering aliens dus al in een vroeg stadium fataal”

Geen stabiliteit
“Dat we nog geen signalen van aliens hebben gevonden, heeft mogelijk weinig te maken met de waarschijnlijkheid dat er leven of intelligent leven ontstaat,” aldus Chopra. In plaats daarvan zou het alles te maken hebben met het feit dat leven er niet snel genoeg in slaagt het klimaat op een planeet te reguleren, zodat het stabiel blijft. In feite wordt klimaatverandering aliens dus al in een vroeg stadium fataal.

Aliens die al in een vroeg stadium van hun evolutie uitsterven en zo aan detectie door mensen weten te ontsnappen. De onderzoekers noemen het de ‘Gaian Bottleneck’. “Een intrigerende voorspelling op basis van het Gaian Bottleneck-model is dat het merendeel van de fossielen in het universum afkomstig zal zijn van uitgestorven microbieel leven en niet van meercellige soorten zoals dinosaurussen of mensachtigen die miljarden jaren nodig hebben om te evolueren,” stelt Lineweaver.

Bronmateriaal

"The aliens are silent because they are extinct" - Australian National University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd