De mens knapt op van de geluiden van buiten, waar de vogeltjes fluiten. Gevoelens van stress en angst verdwijnen als sneeuw voor de zon, bleek al uit eerder onderzoek. Maar wat gebeurt er als het geluid van wegverkeer erdoorheen tettert? Niet veel goeds…
Een nieuwe Britse studie toont aan dat verkeerslawaai deze gezondheidsvoordelen grotendeels teniet doet. Hoe hoger de verkeerssnelheid, des te beroerder het uitpakt voor de toehoorder.
Natuurgeluiden versus verkeerslawaai
De rustgevende invloed van natuurgeluiden is al langer een dankbaar onderwerp voor wetenschappers. De gezondheidseffecten zijn dan ook steeds beter gedocumenteerd. Geluiden uit de natuur, zoals het gezang van vogels, zijn volgens onderzoek in staat om de bloeddruk, hartslag en ademhaling te vertragen, en gevoelens van stress en angst te verminderen. Maar wanneer door de mens geproduceerde geluiden – zoals verkeers- en vliegtuiglawaai – erdoorheen te horen zijn, verdwijnen die positieve effecten in sneltreinvaart weer naar de achtergrond.
Dit effect wordt bevestigd door Britse onderzoekers van onder meer de University of the West of England. In vakblad PLOS ONE beschrijven ze hoe natuurgeluiden en verkeerslawaai ieder op hun eigen wijze effect hebben op stress en angst.
Drie soorten geluidslandschappen
In het onderzoek kregen 68 studenten drie verschillende geluidsopnames te horen van elk drie minuten: een opname van natuurgeluiden, opgenomen bij zonsopgang in het South Downs National Park in het zuiden van Engeland; dezelfde natuuropname, gecombineerd met het geluid van verkeer dat met ongeveer 30 kilometer per uur langsrijdt en dezelfde natuuropname, maar dan gecombineerd met het geluid van verkeer dat voorbijkomt met zo’n 65 kilometer per uur. Voor en na het beluisteren van de opnames vulden de deelnemers vragenlijsten in om hun stemming en angstniveau te meten.
Natuurgeluiden kalmeren
Wat bleek: de natuurgeluiden hielpen aanzienlijk om stress en angst te verminderen. Ook verbeterden ze de stemming van mensen die een slecht humeur hadden. Maar klein probleempje: als er verkeersgeluiden bij komen, nemen de positieve effecten zienderogen af. De natuurgeluiden zonder verkeerslawaai zorgen zoals verwacht voor de laagste stress- en angstniveaus. Na opnames met verkeerslawaai van 65 kilometer per uur werden juist de hoogste stress- en angstscores behaald.
De onderzoekers concluderen dan ook dat een verlaging van de maximumsnelheid in stedelijke gebieden niet alleen de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit verbetert, maar ook invloed heeft op hoe mensen de natuurlijke geluiden uit hun omgeving ervaren. Daarmee heeft het verkeerslawaai aantoonbaar impact op de psychische gezondheid van mensen.
Betere gezondheid
“Onze studie toont aan dat luisteren naar natuurgeluiden gevoelens van stress en angst vermindert, en dat door de mens geproduceerde geluiden, zoals verkeerslawaai, die voordelen juist voor een groot deel tenietdoen”, leggen de wetenschappers uit. “Het is belangrijk dat mensen zo veel mogelijk kunnen profiteren van de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid, ook in stedelijke gebieden. Daarom adviseren wij om de verkeerssnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur.”
Een stillere toekomst?
Deze studie laat wederom zien hoe groot de impact van omgevingsgeluiden is op onze gezondheid. Het is mogelijk om – door middel van een aantal verkeersaanpassingen – een omgeving te creëren die gezonder is voor lichaam en geest. Daarbij is het zaak om een goede balans te vinden tussen stedelijke ontwikkeling en rustgevende natuurgeluiden. Dit begint bij een focus op minder verkeer en lawaai, en tegelijk meer aandacht en ruimte voor de geluiden van de natuur.