Wauw! Marsrover Curiosity maakt adembenemende beelden van Mars

Zo hebben we het oppervlak van de rode planeet nog nooit gezien! Dankjewel, Curiosity!

De Marsrover maakte de kleurenfoto’s vorige week met behulp van de Mast Camera (Mastcam). De foto’s zijn gemaakt in de ‘Murray Buttes’-regio. Een gebied dat te vinden is aan de voet van Mount Sharp, een 5,5 kilometer hoge berg in het hart van de Gale-krater.

Ook op deze foto is de gelaagdheid van de gesteenten prachtig zichtbaar. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Ook op deze foto is de gelaagdheid van de gesteenten prachtig zichtbaar. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De beelden laten zien dat de Martiaanse buttes – heuveltjes met steile of zelfs verticale wanden en een vrijwel platte top – uit allerlei fijne laagjes bestaan. Deze buttes zijn geërodeerde restanten van oud zandsteen dat ontstond toen winden op Mars zand afzetten nadat het onderste deel van Mount Sharp was gevormd. “Het van dichtbij bestuderen van deze buttes geeft ons een beter begrip van oude zandduinen die gevormd en begraven werden, werden aangepast door grondwater, weer boven het landschap gingen uitsteken en erodeerden,” stelt onderzoeker Ashwin Vasavada.

Fijne laagjes. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Fijne laagjes. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Curiosity landde in 2012 in de Gale-krater en arriveerde in 2014 bij Mount Sharp. Onderzoek van de Marsrover suggereert dat de Gale-krater ooit een meer herbergde. Gesteentelagen die de voet van Mount Sharp vormen zijn eigenlijk laagjes sediment die miljarden jaren geleden in dat meer werden afgezet. Gehoopt wordt dat die lagen meer inzicht kunnen geven in het klimaat dat Mars door de jaren had. Curiosity moet met name meer inzicht geven in hoe een warm en vochtig (en mogelijk leefbaar) Mars veranderde in een droog en koud (en wellicht onleefbaar) Mars.

De buttes. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
De buttes. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Nog zo'n prachtige foto. Als je goed kijkt, zie je op de achtergrond nog de rand van de Gale-krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Nog zo’n prachtige foto. Als je goed kijkt, zie je op de achtergrond nog de rand van de Gale-krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd