Wauw! Fraai filmpje van twee meteorieten die op de maan inslaan

De inslagen vonden vorige maand – kort na elkaar – plaats.

ESA geeft een interessant filmpje vrij, waarin te zien is hoe een meteoriet met een enorme snelheid op de maan af spurt. Op het moment dat hij het maanoppervlak raakt, verschijnt er een schitterende lichtflits. Maar daar houdt het nog niet op, want bijna 24 uur later doemt er een tweede meteoriet op, die het nog eens fijntjes overdoet. Bekijk het filmpje hier!

Inslag van de eerste meteoriet op het maanoppervlak. Afbeelding:Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS)/Jose Maria Madiedo
Inslag van de tweede meteoriet. Afbeelding: Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS)/Jose Maria Madiedo

Meteoriet
De maan wordt continue geraakt door objecten. Deze meteorieten reizen met een enorme noodgang van wel duizenden kilometers per uur door de ruimte. Ook onze aarde krijgt met deze meteorieten te maken, alleen zullen ze niet gauw het oppervlak van onze planeet raken. In de meeste gevallen worden ze al in onze atmosfeer vernietigd.

Inslagen
De maan heeft geen atmosfeer, waardoor meteorieten met hoge snelheden op het maanoppervlak inslaan. Dit kunnen we vanaf de aarde met telescopen gadeslaan. Tijdens deze inslag wordt een meteoriet volledig vermorzeld, waardoor er een prachtige korte lichtflits ontstaat.

Maar het aanschouwen van deze gebeurtenissen is niet alleen maar voor de leuk. Want we kunnen er ook nog veel van leren. Zo geeft het informatie vrij over interplanetaire materie dat ook onze planeet beïnvloedt. Hoewel astronomen op de aarde alleen een meteoriet kunnen analyseren terwijl hij al vernietigd wordt in de atmosfeer, kunnen ze op de maan het hele schouwspel onder de loep nemen. En zo wordt het nuttige met het aangename gecombineerd.

Bronmateriaal

"Two Lunar flashes gif" - ESA

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd