Wauw! Dit zijn de beste close-up foto’s van Pluto’s oppervlak!

De foto’s zijn gemaakt door ruimtesonde New Horizons en hebben een resolutie van 80 meter per pixel. En daarmee zijn het veruit de meest gedetailleerde foto’s die we van Pluto hebben.

New Horizons maakte de foto’s op 14 juli, toen deze langs dwergplaneet Pluto scheerde. Tijdens die scheervlucht verzamelde de ruimtesonde een schat aan informatie over Pluto en zijn manen. Die informatie stuurt de sonde geleidelijk aan richting de aarde. En nu zijn dan – eindelijk – alle foto’s met de hoogste resolutie die New Horizons van Pluto maakte, binnen.

Mozaïek
NASA voegde de foto’s samen tot één grote foto (een soort mozaïek eigenlijk). En die foto stelt wetenschappers in staat om zelfs de kleinste details op Pluto te bestuderen en vast te stellen hoe deze zijn ontstaan. Onderzoeker Alan Stern noemt de foto ‘magnetisch’. Zijn oog blijft er naar toe trekken. “De foto zorgt ervoor dat ik verlang naar nog een missie naar Pluto om hoge resolutiebeelden zoals deze van het gehele oppervlak te maken.

plutoEén zijde
Want dat heeft New Horizons niet gedaan. De sonde scheerde langs Pluto en heeft dus maar één zijde van de dwergplaneet in detail kunnen fotograferen. De hoge resolutie-beelden die je hier ziet, beslaan slechts een klein stukje van die zijde van Pluto (zie afbeelding hiernaast). Maar wat zo mooi is, is dat dit kleine stukje van Pluto een grote verscheidenheid aan landschappen vertoont die we nu dus in detail kunnen bekijken.

Variatie genoeg
We zien heuvelachtige, met kraters bedekte terreinen die overlopen in een gebied met parallel aan elkaar gelegen heuveltjes, dat weer overloopt in een chaotisch berglandschap, dat weer plaatsmaakt voor een vrij ‘glad’ terrein, om weer uit te komen in een bergachtig landschap. Pluto is allesbehalve saai!

De foto’s op je gemakje bekijken? Klik hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd