Wauw! Dit is alweer bijna tien jaar lang het uitzicht van de Mars Express

mars express

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Mars Express bij Mars arriveerde. In die periode heeft de sonde prachtige beelden van de rode planeet gemaakt. En als we die beelden aan elkaar plakken, resulteert dat in een fantastisch filmpje. Zo zag u Mars nog nooit!

Mars Express werd in juni 2003 gelanceerd, om ongeveer zes en een halve maand later bij Mars te arriveren. Sindsdien heeft Mars Express zo’n 12.500 rondjes rond de rode planeet voltooid. En tijdens die tripjes heeft de orbiter een vrij complete topografische kaart van het Marsoppervlak samengesteld. Op de kaart vinden we diepe valleien, oude rivierbeddingen, kraters en restanten van lavastromen.

Het werk van Mars Express is van onschatbare waarde. De kaart en beelden die Mars Express opleverde, laten namelijk niet alleen zien hoe de planeet er nu uitziet, maar verraadt ook hoe die er er lang geleden uit moet hebben gezien.

Als eerbetoon aan tien jaar Mars Express gaf de Duitse luchtvaartorganisatie eerder dit jaar een prachtig filmpje vrij dat bestaat uit beelden die de orbiter de afgelopen jaren maakte. Hoewel het alweer even geleden is dat de Duitsers het filmpje vrijgaven, willen we het u toch niet onthouden. Want wat is Mars toch mooi als we de planeet door de ogen van Mars Express bekijken!

Bronmateriaal

"Mars Showcase" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd