Waterstofkarten op het Spuiplein

Bent u komende donderdag in Den Haag? Ga dan naar het Haagse Spuiplein! Het Delfste studenteam Greenchoice Forze van de TU Delft racet met een vervuilende benzinekart tegen de schone waterstofkart van de toekomst. Burgemeester Jozias van Aartsen geeft op 19 augustus om 13:00 uur het startschot, waarna de race begint. Het is te hopen dat de schone waterstofkart wint.

“Deze demonstratie is een prachtig initiatief dat op een aantrekkelijke wijze laat zien wat er nu al mogelijk is”, zegt de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. “Den Haag wil voorop lopen en zich ontwikkelen als ervaringscentrum voor schone, stille en zuinige voertuigtechniek. Daarbij ondersteunen we de introductie van voertuigen met biogas-, waterstof- of elektrische aandrijving.”

De waterstofkart stoot alleen zuiver water uit. In de brandstofcel reageert waterstof met zuurstof uit de lucht. Hierdoor ontstaat elektriciteit, waarmee de kart in vijf seconden accelereert van nul tot honderd kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 120 kilometer per uur.

De milieuvriendelijke bolide werd vorige maand onthuld. Helaas bleek de ondergrond van het Spuiplein te glad te zijn om mee te racen. “We hebben lang nagedacht over dit probleem, terwijl de oplossing erg simpel bleek”, vertelt teamleider Koen Lubbers. “Na een feestje kwam een van onze teamleden erachter dat de gemorste cola van de avond ervoor de spekgladde vloer enorm veel grip gaf. Dit bracht ons op het idee suiker in water op te lossen en over het Spuiplein te sproeien. Dat werkt perfect en het is met water ook zo weer te verwijderen.”

Al drie jaar werken ruim 50 studenten van de TU Delft samen om waterstofkarts te ontwikkelen en ermee te racen. Benieuw naar het voorlopige resultaat? Donderdag, Den Haag, 13:00 uur!

Bronmateriaal

TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd